VEONEER
TECKNAT SLUTGILTIGT AVTAL MED QUALCOMM (Direkt)

2021-01-26 08:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bilsäkerhetsföretaget Veoneer har skrivet under ett slutgiltigt avtal med den amerikanska chipteknikutvecklaren Qualcomm, framgår av ett pressmeddelande.

Veoneet kommer arbeta med Qualcomm kring skalbara lösningar för avancerat förarstöd (ADAS), "collaborative driving" och självkörande system, skriver bolaget.

Intentionen att starta ett samarbete kommunicerades första gången den 27 augusti 2020 och ett avtal bedömdes initialt kunna färdigställas under fjolårets fjärde kvartal.

Plattformen kommer adressera bilsektorns ökande behov av skalbara lösningar som kan uppgraderas, vilket ställer krav på avancerade och energieffektiva data-, uppkopplings- och molntjänstfunktioner för alla typer av fordon, skriver Veoneer.

Systemet integrerar Veoneers nästa generations mjukvara för perception och körpolicy med Qualcomm Snapdragon Ride ADAS/AD, en skalbara portfölj av System on a Chip (SoC)-processorer och acceleratorer.

Veoneer och amerikanska Qualcomm Technologies har samarbetat i flera månader för att skapa en världsledande produktportfölj med ett skalbart, öppet ADAS och autonomt körsystem som adresserar hela fordonsmarknaden med en integrerad mjukvaru- och SoC-plattform.

Arriver är namnet på Veoneers dedikerade mjukvaruenhet som utvecklar komplett mjukvara för perception och körpolicy.

"Arrivers målsättning är att bli en nyckelspelare och långsiktig ledare på mjukvarumarknaden för ADAS, collaborative och självkörande system," säger Giuseppe Rosso, vd för Arriver.

Arriver ägs till 100 procent av Veoneer, men för samarbetet med Qualcomm Technologies kommer verksamheten skötas i enlighet med en särskild informationshanterings- och rapporteringsstruktur.

"Dagens överenskommelse med Qualcomm Technologies och skapandet av Arriver är viktiga milstolpar i Veoneers utveckling. Vi kommer nu kunna gå vidare med full kraft för att skapa en marknadsledande ADAS-lösning som baseras på mjukvara från Arriver och Qualcomms Snapdragon Ride SoC hårdvara", säger Veoneers vd och ordförande Jan Carlsson.

Veoneer kommer samtidigt kunna ta nästa steg som Tier-1 leverantör och erbjuda marknadens senaste lösningar inom aktiv och passiv säkerhet, menar Jan Carlson vidare.

I anslutning till dagens överenskommelse har Veoneer och Qualcomm Technologies dessutom gjort framsteg i planeringen av när olika funktionaliteter kan implementeras på plattformen. Arrivers mjukvara fungerar körs redan på Snapdragon Ride-plattformen och planen är att den ska kunna erbjudas fordonstillverkare inom de närmaste månaderna.

Samarbetet mellan företagen har presenterats för ett antal fordonstillverkare och Tier 1-leverantörer, vilket resulterat i "mycket positiva kommentarer" rörande plattformens tilltänkta specifikationer och kapacitet, skriver Veoneer.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


QUALCOMM - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -