USA
MCCONNELL VISAR MEDGÖRLIGHET DÅ MINORITETSSKYDDET KVAR (Direkt)

2021-01-26 08:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Senatens minoritetsledare Mitch McConnell indikerade på måndagen att han är redo för en uppgörelse om maktfördelning efter att hotet om ett upphävande av filibusterreglerna avvärjts.

Det rapporterar The Hill.

"I dag bekräftade två demokratiska senatorer offentligt att de inte kommer att rösta för att avsluta reglerna om filibuster. De är överens med president Bidens och min uppfattning att ingen senatsmajoritet bör förstöra rätten för framtida minoriteter från båda partier att hjälpa till att utforma lagstiftningen", sade republikanen Mitch McConnell i ett uttalande.

Demokraterna Joe Manchin och Kyrsten Sinema upprepade på måndagen sitt motstånd mot att upphäva reglerna om filibuster.

Senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, välkomnade McConnells kommentar.

"Vi är glada att McConnell kastat in handduken och gett efter på sina löjliga krav. Vi ser fram emot organisera senaten under kontroll av Demokraterna och börja få stora saker gjorde för det amerikanska folket", sade Chuck Schumer.

Senaten har efter valet röstfördelningen 50-50, men där Demokraterna har kontrollen då vicepresident Kamala Harris har utslagsröst vid lika utfall.

McConnell och Schumer väntas nu komma överens om en uppgörelse som återspeglar uppgörelsen från 2001, då senaten också var jämnt fördelad. Då kom man överens om att omröstningar som fick lika röster i utskotten ändå skulle tas upp i hela senaten.

Det nya läget har åter väckt frågan om reglerna om filibuster, vilket förenklat innebär att en ledamot kan förhala en omröstning via utdragna debatter. För att avsluta en filibuster krävs 60 röster i senaten, vilket i praktiken inneburit ett skydd för minoriteten men också gjort det svårare för att majoriteten att få igenom sin politik.

En del har därför velat ta bort regeln, vilket skulle kunna göras med enkel majoritet, vilket också setts som "atombombsalternativet". Många inom båda partierna vill dock ha kvar regeln, vilket gjort att den levt kvar.

Regeln är högaktuell i de pågående förhandlingarna om ett nytt stimulanspaket. För att komma runt filibuster försöker Demokraterna att få med sig en del republikaner, vilket skulle kunna leda till ett mindre omfattande, urvattnat, paket. Den ursprungliga planen har varit 1.900 miljarder dollar.

Joe Biden har talat om förhandlingar under "några veckor" och Chuck Schumer indikerat att de vill ha något klart till mitten av mars, då förlängt arbetslöshetsstöd från paketet i december (om totalt 900 miljarder dollar) löper ut.

Demokraterna har samtidigt flaggat för att om republikanerna sätter upp alltför stort motstånd i senaten kan de gå vidare med en "reconciliation process". Det innebär att ett förslag kan röstas igenom med enkel majoritet i senaten, men det kan bara användas en gång per år och det finns då mer begränsningar i vad som kan bakas in i paketet.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -