På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ITALIEN
CONTE BEKRÄFTAR ATT HAN AVGÅR - RTRS (Direkt)

2021-01-26 10:16

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Italiens premiärminister Giuseppe Conte har bekräftat för regeringsmedlemmarna att han avgår, uppger Reuters med hänvisning till källor.

Han kommer nu att träffa president Sergio Mattarella för att formellt lämna in sitt avgångsbesked.

Presidenten har därefter flera alternativ: att be Conte försöka bilda en ny regering, att be partierna inom koalitionen att bilda en ny regering utan Conte som premiärminister, eller att sjösätta en form av samlingsregering.

Det sista alternativet är att utlysa nyval, vilket flera av de stora partierna vill undvika då de ligger illa till i opinionsmätningar.

Regeringskrisen utlöstes av att Matteo Renzi och hans parti Levande Italien drog undan sitt stöd för regeringen, som nu saknar majoritet i parlamentet.

Italienska räntor har stigit något i spåren av krisen men sjunkit tillbaka när Conte ska avgå och söka ett starkare mandat.



Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -