Danske Bank
Starkt Kina föranleder övervikt tillväxtmarknader (Direkt)

2021-01-26 10:53

Uppdragsartikel

STOCKHOLM (Fonder Direkt) En förväntad stark kinesisk tillväxt i år innebär medvind för tillväxtmarknader, som stämplas med övervikt och som också kan gynnas av stigande råvarupriser och en starkare vaccindriven global tillväxt.

Det framgår av Danske Banks veckobrev med kommentarer från den seniora strategen Maria Landeborn.

"Börserna klättrade vidare mot nya höjder under veckan som gick då Joe Biden installerades som USA:s nya president. Styrkan i kinesisk makrodata fortsatte att överraska positivt vilket fick tillväxtmarknadsaktier att stiga mer än utvecklade regioner", skriver Maria Landeborn.

En solid tillväxt i Kina, stigande råvarupriser och en starkare global tillväxt uppges vara faktorer som talar för tillväxtmarknader, varför dessa överviktas av Danske Bank.

Den största marknadsrisken i närtid bedöms vara relaterade till pandemin, närmare bestämt hög smittspridning, nya smittsammare virusvarianter och fortsatt hårda restriktioner. Visar det sig att de befintliga vaccinerna inte är effektiva mot mutationer förskjuts återhämtningsprocessen, då det enligt bolagen tar 4-6 veckor för Pfizer och Moderna att uppdatera sina vacciner, samtidigt som det skulle kunna innebära att redan vaccinerade personer behöver omvaccinera sig.

"Ur ett ekonomiskt perspektiv skulle det kunna betyda att vi förlorar ett antal månader eller i värsta fall ett år om återhämtningen skjuts fram in i 2022. Med tanke på att marknaden för tillfället prisar in ett väldigt positivt scenario med en snabb vaccinationsprocess och en kraftfull återhämtning vore det inte bra med den typen av bakslag", skriver strategen.

Banken noterar att de amerikanska bolagsrapporterna hittills har tagits emot svalt mot bakgrund av högt ställda förväntningar. Överträffade estimat har i genomsnitt straffats med en kursnedgång om 1,6 procent. Inte heller de bolag som höjt sina prognoser i samband med rapporterna har sett uppgångar, utan har istället tappat i snitt 0,2 procent. Denna vecka är mycket rapportintensiv, då över 30 procent av bolagen inom indexet S&P 500 visar upp sina resultat. Ett flertal stora teknikbolag som Microsoft, Apple, Tesla och Facebook rapporterar i veckan, vilket blir viktigt för hela marknadssentimentet, enligt strategen.

Danske Bank behåller i sin sektorstrategi en övervikt inom cykliska områden som material och industri som uppges vara vinnare på en bättre konjunktur i år. Detta balanseras med en övervikt inom it, som gynnas av såväl den höga osäkerheten som av ökade investeringar i ny hård- och mjukvara, enligt veckobrevet.

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, frikopplad från Direkts övriga redaktion. Material som kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part markeras med "uppdragsartikel" under rubriken.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


Danske Bank - I dag

{point.key}

Tesla - I dag

{point.key}

Meta Platforms A - I dag

{point.key}

Microsoft - I dag

{point.key}

Pfizer - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -