BÖRSEN
ÖPPNING UPPÅT VÄNTAS I LINJE MED ÖVRIGA EUROPA (Direkt)

2021-01-25 08:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen såg på måndagsmorgonen ut att kunna inleda dagen med högre indexnoteringar och läget såg likartat ut för övriga Europa.

Strax efter klockan 8.30 indikerade handeln hos IG Markets en uppgång med 0,5 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Terminerna för tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 hade samtidigt stigit med 0,6 respektive 0,4 procent.

I Asien har börserna under morgonen stigit, inte minst i Hongkong där beskedet att restriktioner lyfts inom Kowloon-distriktet efter en masstestning bidrog till det goda humöret.

I New York i fredags var indexförändringarna till slut relativt små. S&P 500 stängde 0,3 procent ned.

NCC avslutar fastighetsprojektet Frederiks Plads i Århus, Danmark, genom att sälja den sista kontorsytan på 15.000 kvadratmeter för cirka 800 miljoner kronor. Försäljningen ger enligt NCC en positiv resultatpåverkan på affärsområdet Property Development under fjärde kvartalet 2021.

Astra Zenecas leveranser av vaccin mot covid-19 till EU kommer sänkas med 60 procent till 31 miljoner doser under det första kvartalet, meddelades till EU i fredagen.

Astra Zeneca meddelade under morgonen även att bolaget uppnådde det primära målet i den jämförande studien Elevate-RR i fas 3 mellan Astra Zenecas blodcancerläkemedel Calquence och Janssen Pharmas Imbruvica (ibrutnib) vid behandling av högriskpatienter som behandlats mot kronisk lymfatisk leukemi.

Finans- och kredithanteringsbolaget Hoist Finance nya styrelseordförande föreslås bli Mattias Carlsson, som är vd för TF Bank. Hoists nuvarande styrelseordförande Ingrid Bonde har tidigare meddelat att hon inte ställer upp för omval.

Azelio och Svea Solar har tecknat en avsiktsförklaring för att gemensamt utveckla projekt med Azelios energilagring, kallad Tes.pod, kopplat till solceller.

Forskningsbolaget Scandion Oncology har utvärderat de första tolv patienterna i Corist-studien och fått klartecken från Data Safety Monitoring Board att gå vidare med patienter i nästa dos av cellgiftsbehandlingen.

Zutec, som utvecklar mjukvara åt bygg- och fastighetssektorn, har ingått ett treårigt avtal med bostadsutvecklaren McGarrell Reilly på över 2 miljoner kronor.

Patric Lindgren, styrelseledamot i miljöteknikbolaget Circhem, köpte i fredags aktier för drygt 2 miljoner kronor i bolaget. Köpet gjordes till snittkursen 10:35 kronor.

Lauritz.com meddelade i fredags preliminära utfall för 2020 och utfallen kring två av tre av bolagets prognoser för året hamnade inom de guidade intervallen. En av guidningarna uppnåddes dock inte - intäktstillväxten. Utfallet blev en försäljningsnedgång på 3 procent, jämfört med prognosen om en intäktstillväxt på 0-5 procent.

På måndagen börjar Streamify, som låter användare tjäna pengar genom att ta betalt av tittare för att sända livevideo, handlas på Spotlight Stock Market. Teckningskursen motsvarade 6:10 kronor per aktie, eller något lägre med tanke på medföljande teckningsoptioner.

På rekommendationsfronten har SEB Equities höjt Ratos till köp från behåll. Riktkursen höjs till 49 från 37 kronor. SEB Equities har även sänkt sin rekommendation för Scandic Hotels till sälj från behåll.

SEB Equities sänker också rekommendationen för Pandox till sälj från behåll.

Handelsbanken Capital Markets har sänkt Duni till behåll från köp. Handelsbanken har även höjt sin rekommendation för JM till köp från behåll. Riktkursen höjs till 350 från 300 kronor. Vidare har Handelsbanken sänkt rekommendationen för SEB till behåll från köp.

Pareto har sänkt Arjo till behåll från köp. Den långsamma vaccineringen mot coronaviruset väntas enligt Pareto medföra att den utmanande marknadssituationen för Arjo kommer att bestå under det första halvåret 2021.

Pareto har även höjt riktkursen för Zalando till 114 euro från 96 euro. Rekommendationen köp upprepas.

Carnegie har höjt riktkursen för Sinch till 1.595 kronor från tidigare 1.100 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Carnegie har även höjt sin riktkurs för Veoneer till 240 kronor från tidigare 220 kronor, samtidigt som rekommendationen köp upprepas. Vidare har Carnegie sänkt Electrolux Professional till behåll från köp. Riktkursen höjs till 50 från 41 kronor.

Börsveckan rekommenderar i sin senaste utgåva köp för aktierna Hexatronic och Musti, och sälj för Swedencare.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Arjo B - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

CirChem - I dag

{point.key}

Duni - I dag

{point.key}

Electrolux B - I dag

{point.key}

Hexatronic Group - I dag

{point.key}

Hoist Finance - I dag

{point.key}

JM - I dag

{point.key}

NCC B - I dag

{point.key}

Pandox B - I dag

{point.key}

Ratos B - I dag

{point.key}

Scandic Hotels Group - I dag

{point.key}

Scandion Oncology - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

Streamify - I dag

{point.key}

Swedencare - I dag

{point.key}

TF Bank - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -