På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
FORTSATT LIVLIG HANDEL I GAMESTOP, S&P500 -0,3% (Direkt)

2021-01-22 22:13

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-börserna handlades i närheten av nollstrecket under veckans avslutande handelsdag. Smittspridningen runt om i världen fortsätter att påverka stämningsläget på världens börser. Den nytillträdde USA-presidenten Joe Biden varnar för 100.000 ytterligare dödsfall i covid-19 i USA till och med februari. Han vill nu öka vaccinationerna men också tona ned förväntningarna om hur snabbt det kan ske.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex tappat 0,6 procent till 30.997. S&P 500 försvagades med 0,3 procent till 3.841, samtidigt som tekniktunga Nasdaqs kompositindex ökade 0,1 procent till 13.543.

Bland enskilda aktier tappade Intel 9,3 procent efter sin kvartalsrapport som släpptes oväntat tidigt på torsdagskvällen på grund av oro för att någon obehörig som kommit över rapporten via ett hackningsangrepp skulle läcka information.

Handeln var fortsatt livlig i Gamestop och aktien steg med ytterligare 50 procent till 64:63 dollar. Aktien är nu upp med över 230 procent sedan årsskiftet. CNBC hänvisade den fortsatta uppgången till så kallad "short squeeze". Blankarfirman Citron Research uttalade sig om Gamestop i tisdags och hävdade bland annat att aktien kommer falla tillbaka till 20 dollar "snabbt".

IT-konglomeratet IBM handlades ned med 9,9 procent sedan torsdagskvällens kvartalsrapport visat en större nedgång i försäljningen än väntat.

UBS har höjt sin rekommendation för Walt Disney till köp, från neutral, och även skruvat upp riktkursen. Aktien var upp 0,9 procent.

Statistik på eftermiddagen visade att USA:s preliminära PMI för januari kom in starkare än väntat.

Markits kombinerade amerikanska inköpschefsindex steg preliminärt till 58,0 i januari, från 55,3 föregående månad.

Tjänste-PMI steg till 57,5 från 54,8, väntat var 53,6 enligt Trading Economics konsensusprognos.

Industri-PMI steg till 59,1 jämfört med 57,1 föregående månad, väntat var 56,5.

Räntan på den amerikanska tioåringen tappade 2 punkter till 1,09 procent.

Graf: S&P500-index, fredagen den 22 januari.

image

Källa: InfrontInternational Business... - I dag

{point.key}

Intel Corp - I dag

{point.key}

Walt Disney Co - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -