SEB Hållbarhetsfond Världen
Uppgångar i Fortescue Metals och Rio Tinto - SEB Hållbarhetsfond Världen ökade 0,3 procent i december (Finwire)

2021-01-21 12:32
Fonden SEB Hållbarhetsfond Världen steg 0,3 procent i december, vilket var i linje med fondens jämförelseindex som också steg 0,3 procent. Under 2020 har fonden minskat 1,2 procent och är därmed sämre än index som har ökat 4,3 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Anna Sigurd.

Förvaltaren uppger att fonden under december hade en något positiv utveckling mätt i svenska kronor och en tydligt positiv avkastning i euro samt amerikansk dollar.

Enligt Sigurd tyngdes fondens relativa avkastning på toppnivå av faktorallokeringen. Exponeringen mot låg risk bidrog mest negativt till avkastningen medan allokeringen mot mindre bolag bidrog positivt, uppger förvaltaren. "Sektorallokeringen bidrog positivt på toppnivå där undervikter inom fastigheter och allmännyttiga bolag samt en övervikt inom råvaror bidrog mest positivt till den relativa avkastningen medan en övervikt inom industri tyngde mest. På bolagsnivå var övervikter i Fortescue Metals Group och Rio Tinto de som bidrog starkast medan övervikter i Best Buy, AstraZeneca och Cummins tyngde den relativa avkastningen. Den svenska kronan stärktes mot både amerikanska dollarn och euron", skriver förvaltaren. Avslutningsvis uppger Sigurd att stort fokus i förvaltningen för tillfället ligger på att hantera risk på ett ansvarsfullt sätt. Detta med hänsyn till de stora kurssvängningarna på marknaden.

Fondens största innehav var vid månadsskiftet Stadshypotek, Nordea Hypotek och Skandinaviska Enskilda Banken med portföljvikterna 8,1, 5,0 respektive 4,7 procent.


[Tabell 1]

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

SEB Världenfond - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -