SEB Corporate Bond SEK - Lux
Fortsatt stark marknadsutveckling - SEB Corporate Bond SEK ökade 0,1 procent i december (Finwire)

2021-01-21 12:34
Fonden SEB Corporate Bond SEK - Lux steg 0,1 procent i december, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 0,3 procent. Under 2020 har fonden avkastat 6,6 procent och är därmed bättre än index som har ökat 5,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Mikael Anttila, Xuli Qian och Staffan Fredholm.

Förvaltarna uppger inledningsvis att den starka marknadsutvecklingen fortsatte under december.

"Det var glädjande att vaccineringen påbörjades men samtidigt fortsätter virusspridningen att påverkan våra liv och för många blev det en annorlunda jul. Som en följd av hårdare restriktioner och en ökad försiktighet bröts höstens positiva trend i makroekonomisk statistik, bland annat började antalet arbetssökande återigen stiga. Därför var det välbehövligt att den amerikanska kongressen, efter långa förhandlingar enades om ett nytt stimulanspaket", skriver förvaltarna.

Fondens duration (räntekänslighet) var vid månadsskiftet densamma som för jämförelseindex. Räntespreaden i fonden (skillnaden i ränta mellan fonden och statsobligationer) uppgick till cirka 90 basispunkter, vilket var lite lägre än för jämförelseindex.

Bland fondens största innehav fanns under månaden BBVA, BNP Paribas, OP Bank, Bank of America och Pfizer.

Avslutningsvis lyfter förvaltarna ett potentiellt orosmoln på längre sikt. Detta i form av en eventuellt tilltagande inflation.

"Med full gas både vad gäller penning- och finanspolitik är en inflationsuppgång något som vi normalt sett ska förvänta oss när konjunkturen väl börjar peka uppåt", skriver förvaltarna.

Fondens största sektorallokering fanns vid månadsskiftet mot finans, teleoperatörer och dagligvaror.


[Tabell 1]

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

SEB Corporate Bond Fun... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -