SEB Bioteknikfond EUR - Lux
Alexion steg efter nyheter om uppköp - SEB Bioteknikfond ökade 1,2 procent i december (Finwire)

2021-01-21 11:36
Fonden SEB Bioteknikfond EUR - Lux steg 1,2 procent i december, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 2,2 procent. Under 2020 har fonden avkastat 2,5 procent och är därmed sämre än index som har ökat 15,3 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Maria Werner.

Werner uppger att bioteknikmarknaden under december såg en positiv utveckling. Däremot underpresterade fonden något i jämförelse med index. Enligt Werner berodde detta på att fonden på faktorallokeringsnivå missgynnades av sin exponering mot stora, attraktivt värderade bolag.

Fondens relativa underavkastning i faktorallokeringen kompenserades däremot delvis av bolagsspecifika positiva bidrag. Bland dessa nämns övervikterna i Alexion Pharmaceuticals samt Lexicon Pharmaceutcials. Angående Alexion uppger förvaltaren att aktien steg till följd av nyheter kring ett uppköp av bolaget. Lexicons kursuppgång berodde enligt Werner på att aktien fick flera uppgraderingar från analytikerkåren.

"Fonden förvaltas utifrån en objektiv och disciplinerad investeringsprocess med ett tydligt värderingsinslag. Fondens fokus på större bolag och låg värdering ger den en något defensiv karaktär. Därmed är det sannolikt att fonden kommer utvecklas bättre relativt sitt jämförelseindex i svagt stigande och svagt fallande marknader, än den kommer att göra i kraftigt stigande marknader. Givet de stora kurssvängningarna på marknaden just nu ligger stort fokus på att hantera risk på ett ansvarsfullt sätt", avslutar förvaltaren.

De största innehaven i fonden var vid månadsskiftet Amgen, Gilead Sciences och Vertex Pharmaceuticals med portföljvikterna 7,9, 7,6 respektive 7,1 procent.


[Tabell 1]

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

SEB Bioteknikfond C EU... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -