EU
EU-myndighet ser hög risk för snabb spridning av muterade coronavirus - SR (Finwire)

2021-01-21 11:05
EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC, anser att det finns en hög risk för spridning av muterade varianter av coronaviruset i Europa. Myndigheten råder därför medlemsländerna att öka testning, smittspårning och analyser för att se vilka varianter som är i omlopp, rapporterar Sveriges Radio.

Myndigheten passar samtidigt på att lyfta fram vikten av att öka vaccinationstakten för att hinna skydda äldre sköra och personer i riskgrupper.

Den nya muterade varianten av coronaviruset som först upptäcktes i Storbritannien uppges vara 50 procent mer smittsam. Den nya varianten ska redan finnas i över 20 europeiska länder.

"Det är en fönsterperiod nu, där vi kan förbereda vården för att fler behöver vård när fler drabbas av dessa varianter. Det här är ett viktigt tillfälle där vi har tid att förbereda för en potentiell nästa våg i pandemin, driven av de nya muterade varianterna", säger Pjotr Kramarz, ECDC:s krisberedskapschef, enligt SR.

Förutom den brittiska mutationen finns även en ny variant av viruset som upptäckts i Sydafrika och en virusvariant som upptäckts i Brasilien. Pjotr Kramarz understryker samtidigt att inget hittills tyder på att man blir mer sjuk av de nya varianterna.

Anna Sundström
anna.sundstrom@finwire.se, 0733-988 404
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -