På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BMW
SIKTAR PÅ MARGINALER INNAN PANDEMIN, ELBILS-INVESTERINGAR (Direkt)

2021-01-21 19:05

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Tyska BMW siktar på att återvända till liknande marginaler som innan pandemin, samtidigt som fordonsproducenten vill dubbla försäljningen av elbilar under 2020.

Det rapporterar Reuters, som intervjuat bolagets finanschef Nicolas Peter.

Marknadens återhämtning, ett Brexitavtal och BMW:s planer att öka andelen i bolagets kinesiska joint venture med 25 procent till ett totalt ägande om 75 procent under 2022 borde alla hjälpa att få bolaget tillbaka till det tidigare operativa marginalmålet på 8 till 10 procent.

"Vi pratar inte om något långt fram i tiden, utan det är ett mål som vi tittar på systematiskt på kort sikt", sade Nicolas Peter.

En ökad försäljning i Kina gav BMW skjuts och bolaget borde därav rapportera en operativ marginal på 2 till 3 procent, skriver Reuters.

"Om aktiviteten startar igen efter mitten av februari borde vi kunna leverera ett rimligt första kvartal", sade finanschefen till Reuters angående de senaste pandemirelaterade nedstängningarna.

Samtidigt försöker BMW att utöka sitt elektriska utbud för att möta utsläppsmålen i Kina och Europa. Det tillsammans med att tävla mot Tesla är "väldigt dyrt", något som var en drivande faktor i den nyligen genomförda fusionen av PSA och Fiat Chrysler till Stellantis, heter det.

Dock är fusioner, som väntas fortsätta komma då bytet från fossildrivna bilar till eldrivna är dyrt, eller liknande konsolideringar inte aktuellt för BMW: "vi är väldigt säkra på att vi klarar det här själva" sade finanschefen.

Eldrivna bilar är dyra att ta fram och står för en liten del av försäljningen, samtidigt som de har dåliga marginaler.

"Det är därför investeringar är viktiga. Vi måste hitta sätt att undvika de höga kostnaderna, särskilt för batterier", kommenterade han.

Under 2020 planerar bolaget att dubbla försäljningen av elbilar.

Avslutningsvis sade han att BMW ser mot elbilstillverkare som Tesla och Nio mer och mer för inspiration, då dessa bolag har sitt fokus på interaktionen mellan bilen och föraren.

"Dessa teman är de som behöver vara i fokus", menar Peter Nicolas.

Casper Siren +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


Tesla Inc - I dag

{point.key}

NIO Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -