SKAGEN m2
+2,4% 4 kv, "positionerad för de flesta scenarier " (Direkt)

2021-01-20 13:32

Uppdragsartikel

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Den globala fastighetsaktiefonden Skagen m2 steg med 2,4 procent under det fjärde kvartalet 2020, samtidigt som dess jämförelseindex (MSCI ACWI IMI Real Estate NR) ökade 0,8 procent. I december noterade fonden +0,8 procent, att jämföra med -0,9 procent för index. Årsavkastningen 2020 för Skagen m2 blev därmed -18,4 procent, medan jämförelseindex noterade -17,9 procent. Procentsatserna avser svenska kronor.

Det framgår av fondens kvartalsrapport, där portföljförvaltaren Michael Gobitschek förklarar att pandemin har accelererat ett antal trender som redan tidigare var i rullning, vilket har ökat gapet mellan vinnare och förlorare i fastighetssektorn.

"Fastigheter underpresterade den bredare aktiemarknaden på samtliga marknader 2020, men positiva nyheter om vaccin mot coronaviruset startade ett rally som kan komma att fortsätta under 2021. Optimismen drev också på rotationen från 'coronavirusvinnarna' till de förlorande segmenten, vilket minskade värderingsklyftan", skriver Michael Gobitschek.

Fonden uppges ha haft ett starkt sista kvartal både i absoluta och relativa termer, men hamnade för första gången på fem år något efter jämförelseindex för helåret. Detta då förvaltningsteamet i likhet med de flesta investerare inte förutsåg den snabba återhämtningen med start i mars, enligt rapporten.

Fondens bäst respektive sämst presterande innehav under det fjärde kvartalet. (Källa: Skagen Fonder)

En trio kontorsinnehav drev på fondens uppgång

Den tyska kontors- och hotelloperatören Aroundtown var fondens starkaste bidragsgivare under kvartalet, efter att aktien som en följd av vaccinnyheterna studsade upp kraftigt. Bolaget drabbades av nedstängningar på samtliga marknader under året, men aktien har fått stöd av ett omfattande återköpsprogram, enligt förvaltaren. En annan stark bidragsgivare var den norska kontorsoperatören Entra, som klättrade efter att en budstrid uppstått. Skagen m2 uppger sig ha sålt innehavet på en bra nivå för att sätta pengarna i arbete i nya idéer. Vidare bidrog den österrikiska kontorsoperatören CA Immobilien starkt och gynnades av vaccinnyheterna. Samtliga dessa tre innehav handlades till stora rabatter vid ingången av kvartalet, enligt rapporten.

Pandemivinnare utvecklades svagare

Det gick sämre för innehav inom undersegment som är mer motståndskraftiga mot pandemin. Kvartalets två sämsta innehav blev datacenteroperatören Equinix och självförvaringsbolaget Shurgard. De två aktiernas nedgångar handlade enligt förvaltaren dock inte om bolagsspecifika orsaker, utan om att investerare sålde av för att växla över till aktier inom segment som drabbats hårt av pandemin, såsom kontor, köpcentrum och hotell.

Händelserikt år läggs till handlingarna, många portföljförändringar

Förvaltaren beskriver 2020 som ett aktivt år, då fonden initierade 13 nya positioner och sålde 16. Sett till det fjärde kvartalet tog Skagen m2 in kylförvaringsoperatören Americold och hotelloperatören Columbia Property Trust i portföljen, bägge amerikanska. I Kina initierades två mindre positioner i 21 Vianet Group och China Resources and Land.

Långsiktiga trender i fokus, stock picking allt viktigare

Michael Gobitschek meddelar att förvaltningsteamet anser att stock picking har blivit allt viktigare då pandemin har lett till, och satt ljuset på, allt mer varierande vinsttillväxt och finansiell hälsa inom sektorn. Fonden kommer fortsatt att analysera vad som utgör temporära kontra strukturella förändringar, den fortsatta påverkan av covid-19, samt de långsiktiga trenderna inom fastighetsbranschen. Hållbarhetsfrågor står i fokus för fonden, då dessa blir allt viktigare både vad gäller intäkter och som en riskfaktor, enligt rapporten.

"Den enskilt största närtidsrisken för sektorn är, utöver oväntat snabbt ökande realräntor, fortfarande en snabb nedgång i den ekonomiska tillväxten eller en förlängd recession. Detta är inte något som vi förutser, givet de enorma stimulansåtgärder som har implementerats under året", skriver Michael Gobitschek.

Skagen m2 uppges fortsatt fokusera på bolag som anses motståndskraftiga i trenddrivna undersegment, med bra kassaflödesgenerering samt balansräkningsstruktur. Fonden är väl positionerad för de flesta scenarier tack vare dess investeringsfilosofi och disciplinerade aktieurval, enligt rapporten. Vid årets utgång bestod portföljen av 35 innehav. Nedan de tio största:

Källa: Skagen Fonder

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "uppdragsartikel" under rubriken.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


SKAGEN m2 A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -