SEB Rysslandfond C EUR - Lux
Oljeprisets ökning orsakade uppgång i ryska rubeln - SEB Rysslandfond ökade 6,5 procent i december (Finwire)

2021-01-20 12:58
Fonden SEB Rysslandfond C EUR - Lux steg 6,5 procent i december, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 7,0 procent. Under året har fonden minskat 8,2 procent och är därmed bättre än index som har minskat 9,7 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Pavel Lupandin.

"I december steg oljepriset till över 50 US-dollar fatet för första gången sedan början av mars. Förklaringen var fortsatta insatser från Opec och återhämtad efterfrågan, som i sin tur gav skjuts åt rubeln. Det dollarbaserade RTS-indexet steg med 5,61 procent i euro", skriver förvaltaren inledningsvis.

Fondens största positiva bidragsgivare till avkastningen blev under december aktiva innehav i MMK (råvaror). Detta menar Lupandin var hänförligt till stigande stålpriser i Ryssland. Undervikterna i teknikföretagen Mail.Ru och Yandex gynnade också relativavkastning. Bland negativa bidragsgivare fanns Halyk Bank, betalningsleverantören Qiwi och Sistema. Enligt förvaltaren hamnade Sistema i skymundan när investerarna skiftade fokus till e-handelsföretaget Ozon. Under månaden köpte fonden aktier i just Ozon.

"Vi fortsätter att fokusera på aktievalet och tror att vi kan hitta nya intressanta möjligheter på den ryska marknaden. Sektor- och landallokeringen är sekundär i vår process och framför allt ett resultat av aktiva aktieval", avslutar Lupandin.

Fondens tre största innehav var vid månadsskiftet Gazprom, Sberbank och Norilsk Nickel med portföljvikterna 8,5, 6,3 respektive 6,1 procent.

Sektorallokeringen var vid tidpunkten störst mot energi, material och finans.


[Tabell 1]

Leonard Lenhoff
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -