KONJUNKTUR
VÄRLDSHANDELN BLIR MOTVIND FÖR ÅTERHÄMTNING – ING (Direkt)

2021-01-20 13:54

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Världshandeln var redan i höstas tillbaka till nivåerna före coronakrisen, men kapacitetsbegränsningar gör att handelsvolymerna nu inte kan stiga mycket mer när länder öppnar upp igen. Detta kommer att bli en motvind för den ekonomiska återhämtningen och bidra till att pressa upp inflationen.

Det skriver ING i en analys.

De konstaterar att världshandeln vände upp med full kraft i maj, efter att länder öppnade upp igen efter vårens nedstängningar. Industriproduktion och hushållens inköp av kapitalvaror återhämtade sig snabbt.

"Världshandelns motståndskraft var mycket annorlunda än vad som sågs under den globala finanskrisen, när den tog nästan ett år längre än BNP att nå sin förkrisnivå", skriver ING.

Med detta sagt, den fallande världshandeln under våren 2020 har fört med sig kvarstående effekter, med bland annat nedskuren fraktkapacitet och ändrade rutter för containerfartyg. Dessa förändringar har lett till akut brist på containrar på vissa håll, kraftigt stigande fraktpriser samt brister på olika material och komponenter.

ING bedömer att kapacitetsbristen kommer att bestå ytterligare ett tag, där shippingrederier endast långsamt kan tänkas återställa kapaciteten och containrar kommer att befinna sig på fel ställen.

"Kapacitetsbegränsningar innebär att handelsvolymerna inte kommer att kunna öka mycket mer, även när länder öppnar upp igen. På kort sikt kommer sannolikt begränsningarna för den globala handelstillväxten att vara en blygsam motvind för BNP i jämförelse med de mycket mer störande inhemska nedstängningarna. Viktigare är att högre fraktpriser och importpriser bygger upp ett inflationstryck under året", skriver de.

Bild: Världshandel

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -