RÄNTOR/VALUTOR
HÖGRE USA-RÄNTOR EFTER AMERIKANSK LEDIGHET (Direkt)

2021-01-19 10:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna har stigit sedan handeln kom i gång i Asien på tisdagen, efter att USA hållit stängt på måndagen med anledning av Martin Luther King Day. På valutafronten handlas dollarn något svagare mot euron men starkare mot japanska yen. Europeiska börser handlas oregelbundet men överlag något högre.

Från Tyskland väntas under tisdagen ett besked om förlängning av de gällande nedstängningsåtgärderna.

Ursprungligen var planen att nästa samtalsrunda skulle hållas den 25 januari inför att de nuvarande restriktionerna löper ut i slutet av månaden. Oro för nya och mer smittsamma virusmutationer har tvingat ledarna att tidigarelägga mötet.

Sedan tidigare har Tyskland bland annat stängt skolor, icke nödvändiga affärer, barer, restauranger samt sport- och kulturetablissemang.

Ytterligare restriktioner som kommer att diskuteras på tisdagen väntas inkludera krav på hemarbete där så är möjligt samt krav på användning av så kallade FFP2-masker i affärer och i offentliga färdmedel.

Regeringens talesperson Steffen Seibert sade på måndagen att det fanns tecken på att kurvan över antalet smittade hade börjat plana ut, men att antalet nya fall var "ännu var allt för högt".

Enligt tidningen Bild vill Angela Merkel förlänga nedstängningen till den 15 februari.

Janet Yellen, som har nominerats till att bli nästa finansminister, ska delta i en utfrågning i senatens finansutskott under eftermiddagen. Enligt ett förskrivet anförande väntas hon argumentera för att "agera stort" i fråga om nästa stödpaket.

Hon kommer säga att varken hon eller Joe Biden föreslår lättnadspaketet utan insikt om landets skuldbörda. Men i det läge som är nu med historiskt låga räntor är det smartaste man kan göra att agera stort.

"Jag tror att fördelarna kommer att markant överstiga kostnaderna, i synnerhet om vi bryr oss om att hjälpa folk som har haft det besvärligt en mycket lång tid", säger hon i det förskrivna anförandet.

Wall Street Journal skrev på måndagen att Janet Yellen också väntas bekräfta USA:s åtagande om att marknaden sätter valutakurserna och klargöra att USA inte strävar efter en svagare dollar av konkurrensskäl. I kontrast till Donald Trump som vid ett flertal tillfällen under sin mandatperiod klagat på dollarns styrka.

"Vi har sett kommentarer från Janet Yellen att hon inte direkt kommer följa en svag dollar-policy, men det innebär inte att effekten av Feds policy inte hindrar dollarn från att försvagas", sade Michael McCarthy, chefsstrateg vid CMC Markets, till Reuters.

"Jag misstänker att det vi har sett i dollarn nu är ett mindre korrektionsrally i en övergripande nedåttrend", sade han.

              tisdag kl 10.25 (måndag kl 16.15)
             ===================================
USD/SEK    8:3566  (8:3937)  EUR/USD    1:2112  (1:2073)
EUR/SEK   10:1219 (10:1394)  USD/JPY    104:01  (103:73)
Ty obl 2    -0,70   (-0,71)  Ty obl 10   -0,51   (-0,52)
US obl 2     0,14    (0,13)  US obl 10    1,11    (1,09)
Sv obl 2    -0,36   (-0,35)  Sv obl 10    0,08    (0,08)

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -