Nordea
Öppet vem som tar över som storägare i Nordea när Sampo lämnar - Di (Finwire)

2021-01-19 08:21
Storägaren Sampo ser nu ut att lämna Nordea Bank, sju år efter att den förra huvudägaren gjorde det. Den här gången finns ingen tydlig efterträdare till positionen som största ägare. Tredje största ägaren Cevian Capital vill ta ansvar, men är inte intresserade av att ta över ordförandeklubban i banken. Det skriver Dagens industri i tisdagens utgåva.

Tidningen konstaterar att för Nordeas vd Frank Vang-Jensen är det närmast en ödesfråga om han lyckas värva en ny långsiktig storägare till banken när Sampo lämnar skeppet.

Med nuvarande börsvärde krävs det cirka 30 miljarder kronor för att nå en ägarandel på 10 procent i Nordea. Banken har numera sitt säte i Finland, vilket minskar sannolikheten för en ny svensk storägare.

"Det mest naturliga är att nya finländska ägare tar över efter Sampo. För finländska statens ägarbolag Solidium borde det vara intressant att säkra makten i banken och därmed säkerställa att bankens huvudkontor förblir i Helsingfors", skriver Di. Solidium har en aktieportfölj värd drygt 80 miljarder kronor, en lösning för Solidium vore att sälja aktieposten i Sampo värd 15 miljarder kronor och köpa Nordea för likviden, spekulerar tidningen.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Sampo Oyj A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -