Danske Bank
Storbanker formaliserar penningtvättsamarbete med polisen (Finwire)

2021-01-19 09:44
De fem största bankerna i Sverige formaliserar nu samarbetet med polisen för att bekämpa penningtvätt och organiserad brottslighet samt finansiering av terrorism. Samarbetet inleddes i juni och pilotfasen ska ha gett lovande resultat, enligt ett pressmeddelande.

Handelsbanken, SEB, Swedbank, Nordea och Danske Bank har under sommaren och hösten träffat polisens underrättelseenhet på nationella operativa avdelningen, Noa, för att dela information. Initiativet har lett till ett utökat utbyte av information kring nya tillvägagångssätt, brottstyper och andra mönster som gemensamt har kunnat identifieras.

"Pengar är ofta drivkraften bakom organiserad brottslighet och kriminella ägnar sig åt penningtvätt för att dölja brottsvinster. Bankernas samarbete med polisen har gett oss mer information, vilket ökar vår förmåga att motverka grovt våld i form av skjutningar och sprängningar eftersom vi kan störa och försvåra för aktörer som står bakom allvarliga våldsuppgörelser", säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Initiativet, som går under namnet Samlit, övergår nu från att drivas i pilotfas till att bli ett ordinarie samarbete. Målsättningen är att under de kommande månaderna arbeta fram ett mer formellt ramverk för samarbete och styrning, skriver bankerna i ett gemensamt pressmeddelande.

Anna Sundström
anna.sundstrom@finwire.se, 0733-988 404
Nyhetsbyrån Finwire

Danske Bank - I dag

{point.key}

Handelsbanken A - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

SEB A - I dag

{point.key}

Swedbank A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -