Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv
Kronförstärkning bidrog till negativ avkastning i december för Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv (Finwire)

2021-01-19 10:00
Fonden Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv minskade 2,7 procent i december, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 0,2 procent. Under 2020 har fonden minskat 6,9 procent och är därmed sämre än index som har ökat 2,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Fondens aktieexponering har varit defensiv i december och legat mellan 20 och 30 procent. Fonden gynnas i dagsläget av svagare krona, fallande amerikanska räntor, starkare yen, stigande guldpris och en gynnsam utveckling för statsobligationer i tillväxtmarknader.

"Saxxum Aktiv sjönk 2,7 procent under månaden. Cirka fyra femtedelar av nedgången kan härledas till kronförstärkningen. I kronor räknat bidrog alla innehaven förutom guld negativt till avkastningen. Det totala bidraget från aktier var -0,4 procentenheter justerat för aktiehedgar via derivat", kommenterar förvaltaren Peder Du Rietz.

Vid periodens slut låg tillgångsfördelningen på 41,9 procent i aktier, 34,9 procent i obligationer, 8,5 procent i råvaror och resterande 14,8 procent i övrigt.



[Tabell 1]

Joakim Nilsson
Nyhetsbyrån Finwire
funds@finwire.se

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Aktie-Ansvar Saxxum Ak... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -