RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ RÄNTERÖRELSER, KRONAN FÖRSVAGADES (Direkt)

2021-01-15 16:26

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett högre svenskt KPI-utfall än väntat i december gav inga större marknadsreaktioner i vare sig krona eller svenska räntor. Europaräntorna visade begränsade rörelser och euron var stabil mot dollarn i ett mer riskavert klimat.

Oro över de höga smittotalen globalt samtidigt som antalet döda närmar sig 2 miljoner människor dämpade investerarnas riskaptit. I Europa vill Tysklands förbundskansler Angela Merkel skärpa landets nedstängning medan Frankrike inför ett nationellt utegångsförbud efter 18 på kvällar från och med lördagen för att försöka få kontroll över smittotalen.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan upp 1 punkt upp till -0,54 procent, medan även den svenska slutade 1 punkt högre på 0,05 procent. Den italienska tioårsräntan var oförändrad på 0,61 procent, trots landets förnyade politiska problem.

Politiska bekymmer tornar även upp sig i Nederländerna där mångårige premiärministern Mark Ruttes regering tvingats bort på grund av en barnbidragsskandal. Parlamentsval var planerade att hållas om två månader.

Här hemma meddelade SCB att KPIF (KPI med fast ränta) steg med 0,7 procent i december jämfört med månaden före, och steg med 0,5 procent jämfört med samma månad föregående år.

Väntat enligt Infronts prognosenkät var en ökning om 0,6 procent jämfört med månaden före och en ökning med 0,3 procent jämfört med samma månad föregående år.

I november var KPIF-inflationen 0,2 procent.

SCB konstaterade att KPIF-uppgången med 0,7 procent från november till december är den största månadsförändringen historiskt under december månad.

Bakom månadsförändringen låg främst stigande priser på transporttjänster och drift av fordon, som ingår i kategorin transport. Priserna ökade bland annat för biluthyrning, järnvägsresor och drivmedel. Högre priser på el bidrog också.

Andreas Wallström på Swedbank noterade att både varu- och tjänsteinflationen låg klart under sina historiska snitt.

På Twitter skrev han att kronans förstärkning kommer att sätta nedåtpress på inflationen i år och att Riksbanken knappast kommer att slappna av på grund av den lilla uppgång i kärninflationen de senaste månaderna, och inte heller på grund av att energipriserna väntas dra upp KPI-inflationen de kommande månaderna.

Swedbanks Cathrine Danin och Robin Ahlén skrev i en kommentar att även om inflationen var högre så är den fortsatt låg och den underliggande inflationen fortsatt dämpad.

"Riksbanken kommer att ta den positiva KPIF-överraskningen lätt och tolka dagens utfall försiktigt", skrev Swedbank-ekonomerna och pekade på att utfallet å ena sidan kan stötta inflationsförväntningarna framöver, men å andra sidan var uppgången främst en effekt av tillfälliga faktorer (energi och imputeringar).

Även Johan Löf på Handelsbanken konstaterade att inflationen "fortsatt ligger långt under målet inför 2021 års berg- och dalbanetur".

Tidigare på fredagen kom fransk och spansk KPI in som väntat för december månad, medan brittisk BNP visade en något mindre nedgång än befarat för november.

Amerikansk statistik på eftermiddagen var delvis en besvikelse, med oväntade nedgångar både för detaljhandeln och Empire State Manufacturing index.

Detaljhandeln sjönk med 0,7 procent i december, från månaden före, i stället för att varit oförändrad, vilket innebar tredje månaden i följd med minskad konsumtion.

"Det ytterligare fallet i detaljhandelsförsäljningen i december bekräftar att den fortsatta ökningen av coronainfektioner nu kraftigt tynger ekonomin, och illustrerar att de kommande månaderna, trots ökad optimism kring finanspolitisk stimulans, sannolikt kommer att bli svåra", skrev Capital Economics i ett kundbrev.

Samtidigt ökade julhandeln i USA med överraskande starka 8,3 procent 2020 jämfört med 2019 när konsumenterna omfamnade julstämningen som ett välkommet avbrott från pandemioron, rapporterade CNBC och hänvisade till statistik från National Retail Federation (NRF).

Empire Index sjönk till 3,5 i januari, från 4,9 i december, mot en väntad uppgång till 6.

Annan statistik visade dock senare att industriproduktionen slog förväntningarna med bred marginal i december, och steg med 1,6 procent på månadsbasis i stället för med väntade 0,5 procent. Kapacitetsutnyttjandet ökade också mer än väntat.

Det preliminära Michigan-indexet var något svagare än väntat i januari, och sjönk till 79,2, från 80,7 i december, väntat var en mindre nedgång till 80,0.

USA-räntorna rörde sig inte heller speciellt mycket, med tioårsräntan 1 punkt högre till 1,11 procent.

På torsdagskvällen bekräftade tillträdande presidenten Joe Biden att han planerar för 1.900 miljarder dollar i stödåtgärder för att stötta ekonomin i covid-krisen. Enligt Biden är det nödvändigt att använda statens lånekraft för att stötta problemdrabbade hushåll med bland annat hushållscheckar så att konsumtionen bidrar till tillväxt.

De demokratiska ledarna i de båda kamrarna gav i ett gemensamt uttalande sitt stöd för stimulanspaketet.

Investerare oroar sig dock för att de nya stimulansplanerna kommer att leda till högre skatter.

Vidare sade Fed-chefen Jerome Powell på torsdagskvällen att några räntehöjningar inte kommer att ske i närtid och att den amerikanska centralbanken kommer att meddela eventuella minskningar av tillgångsköpen långt i förväg.

På valutamarknaden handlades euron kring 1:209 mot dollarn, jämfört med 1:212 samma tid dagen före, medan dollarn å sin sida tappade under 104-nivån till 103:8 mot yenen.

Kronan tappade på eftermiddagen och blev totalt 4 öre svagare till 10:15 mot euron och 4 öre svagare till 8:39 mot dollarn.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -