MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKAN (Direkt)

2021-01-15 15:29

MÅNDAG DEN 18 JANUARI

=====================

- Kina: BNP 4 kv kl 3.00

Konsensusprognosen pekar mot att BNP ökade 3,2 procent under kvartalet och 6,1 procent i årstakt, upp från 4,9 procent y/y tredje kvartalet.

Commerzbank tror att BNP ökade med 5,8 procent i årstakt, vilket skulle innebära en fortsättning på den stadiga återhämtningen sedan första kvartalet 2020.

Tillverkningsindustrin fortsätter att vara stöttepelaren i ekonomin, samtidigt som konsumtionen gradvis tilltar.

Under första kvartalet 2021 kommer BNP-tillväxten i årstakt troligen att stiga betydligt på grund av baseffekter, men den underliggande takten väntas bromsa in.

"Detta eftersom förnyade regionala nedstängningar för att bekämpa viruset kommer att bromsa ekonomin. Det återstår också att se vilken policy den nya Biden-administrationen bedriver mot Kina", skriver Commerzbank.

Vad gäller decemberutfallet väntas industriproduktionen visa en lite lägre årstakt än i november medan detaljhandeln utvecklats lite starkare.

TISDAG DEN 19 JANUARI

=====================

- Tyskland: ZEW-index januari kl 11.00

Indexet steg mer än väntat till 55,0 i december och väntas nu ha stigit ytterligare till 60,0 med förväntningar om att utrullningen av vaccinet ska underlätta tillbakagången till normalitet i ekonomin. Nulägesindex väntas däremot sjunka.

ONSDAG DEN 20 JANUARI

=====================

- Storbritannien: KPI december kl 8.00

Inflationstakten väntas ha stigit till 0,5 procent från 0,3 procent i november.

- BOC: räntebesked kl 16.00

Väntas hålla räntan oförändrad på 0,25 procent. Vid det förra mötet i december upprepade BOC att de kommer hålla räntan låg och programmet för tillgångsköp oförändrat till dess att återhämtningen är väl i gång.

- USA: Joe Biden tillträder som president kl 18.00

Efter att Trumpanhängare stormat Kapitolium vid certifieringen av valresultatet den 6 januari, om den nya riksrättprocessen mot Donald Trump, så har mycket fokus legat på riskerna för nya våldsamheter när Biden nu formellt tillträder. Det blir samtidigt avstampet för hans administration att sätta sin egen prägel, med start i det stimulanspaket om 1.900 miljarder dollar som lagts fram.

TORSDAG DEN 21 JANUARI

======================

- BOJ: räntebesked kl 4.00

Väntas låta den penningpolitiska hållningen vara oförändrad vid detta möte. De nya prognoserna kan innebära en viss nedrevidering för BNP-utvecklingen detta budgetår, men upprevidering för kommande året.

- Norges Bank: räntebesked kl 10.00

Norges Bank väntas hålla räntan oförändrad på 0 procent vid detta möte, som inte åtföljs av någon ny räntebana.

Kyrre Aamdal på DNB Markets tror att Norges Bank kommer att säga att utvecklingen i stort varit i linje med förväntningarna, och att den lite lägre inflationen motverkas av lite mindre fall i aktiviteten än vad som antogs i december.

"Det är rimligt att centralbanken pekar på att smittotalen hållits uppe och att mutationer ökar osäkerheten i prognosen, men också att vaccineringen är i gång", säger han till TDN Direkt.

SEB noterar att givet den överraskande hökaktiga banan i december så kommer fokus att ligga på antydningar om riskerna mot denna bana.

"Vi tror på två höjningar per år med början 2022, medan marknadens spekulationer om en höjning redan i år stigit till cirka 70 procent. Förväntningarna längre bort är fortsatt lite försiktigare än vår prognos, men med lite ny information vid detta beslut så kommer marknadsreaktionen att vara dämpad", skriver SEB.

- ECB: räntebesked kl 13.45

Vi det förra mötet i december var ECB-rådet enigt om behovet att utöka och förlänga QE-programmet PEPP, som nu löper till mars 2022. Sedan dess har vaccineringen börjat rulla ut men också ökad smittspridning krävt skarpare åtgärder.

ECB väntas vid detta möte lämna såväl räntan som programmet för tillgångsköp oförändrade, och ECB har möjlighet att avvakta mer information.

ECB-chefen Christine Lagarde sade nyligen att prognoserna från december, med BNP +3,9 procent i år, fortsatt ser rimliga ut, givet att nedstängningsåtgärderna blir kvar första kvartalet.

Oxford Economics noterar att det nya året har börjat surt med förlängda nedstängningar i stora delar av Europa, betydande risker för BNP-nedgång i början av året och en ojämn start på utrullningen av vaccinet.

"Vi tror att ECB ändå lätt kan notera den senaste utvecklingen och ökade nedåtrisker mot de närtida utsikterna, utan behovet av ytterligare policyåtgärder ännu. Vi tvivlar på att utvecklingen är tillräckligt för att få ECB:s bredare prognos ur spår, särskilt med återstående eldkraft i PEPP", skriver de.

Det skulle kunna tillåta ECB att återuppta sin strategiska översyn, vilket kan komma att dominera i Christine Lagardes presskonferens.

ING skriver att efter decembermötet så står det klart att ECB vill avvakta så länge som möjligt.

"Genom att förlänga och delvis utöka nivån på penningpolitisk stimulans fram till början av 2022, så finns det inte så mycket som ECB kan eller skulle vilja göra", skriver de.

Den närtida utvecklingen i ekonomin kommer att bero på viruset, vaccineringen, nedstängningarna och finanspolitiska stimulanser, inte om det blir ytterligare penningpolitisk stimulans.

"Det är i själva verket, förutsatt att det inte blir någon större ekonomisk olycka, bara två faktorer som skulle kunna få ECB att agera kommande månader: en ytterligare snabb förstärkning i euron eller en oväntad uppgång i inflationsförväntningarna på finansmarknaderna. Och det är uppenbart: varje nytt agerande skulle först bestå av ord, inte policyagerande", skriver ING.

- USA: nyanmälda arbetslösa veckosiffra kl 14.30

Steg betydligt föregående vecka till 965.000 och understryker att läget på arbetsmarknaden åter blir tuffare, vilket skyndar på diskussionerna om nya stimulanser. I december minskade antalet sysselsatta med 140.000.

- USA: Philadelphia Fed Index januari kl 14.30

Ett av de första regionala indexen för månaden, efter att New York Empire sjunkit till 3,5 i januari från 4,9 föregående månad. Philly Fed har sjunkit två månader i rad men väntas nu ha stigit till 12,3 från 11,1.

FREDAG DEN 22 JANUARI

=====================

- EMU: PMI (prel) januari kl 10.00

Industrin, som klarat sig relativt bättre, väntas visa en liten nedgång till 55,0, medan tjänstesektorn antas sjunka till 44,8 från 46,4. Det kombinerade PMI, som sjönk successivt under efter sommarens rekyl men vände upp något i december, spås nu ha sjunkit till 47,8 från 49,1.

Unicredit ser en nedgång till 46,0, med både tjänste- och industri-PMI ned. De restriktioner som infördes under andra halvan av december i många länder, liksom de ytterligare åtgärderna i början av januari, riktade sig främst mot tjänstesektorn, men det lär delvis slå över i industrin, om den fortsatt expanderar.

"Fram till i vår väntas restriktioner i någon form vara kvar och vaccinationskampanjerna har ännu inte fått fart och det kommer att ta tid innan vi når en kritisk massa av vaccinerade, och än mindre flockimmunitet, för att kunna lyfta restriktionerna på ett mer meningsfullt sätt", skriver de.

- SCB: försäljningsindikatorn december kl 10.00

Ett bredare mått på hur ekonomin går. Näringslivets försäljning, som grundar sig på momsuppgifter, var oförändrad i november jämfört med oktober. Aktivitetsindikatorn, som ska vara en indikator för BNP, har visat en uppgång med 0,4 procent under november.

Swedbanks data, baserat på korttransaktioner, har visat att den totala konsumtionen sjönk 8 procent i årstakt i december.

- Storbritannien: PMI (prel) januari kl 10.30

Såväl tjänste- som industri-PMI väntas ha dämpats i januari, den första månaden reellt utanför EU, och det kombinerade PMI dragits ned till 45,5 från 50,4.

- USA: Markit PMI (prel) januari kl 15.45

Det kombinerade PMI steg successivt under hösten men vek ned något till 55,3 i december. Det mer bevakade ISM visade den kraftig uppgång till 60,7 i industrin, och till 57,2 inom tjänstesektorn.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -