FORTNOX
TILLVÄXT HÖGSTA PRIO, DÅ FÖLJER RESULTATET MED - VD (Direkt)

2021-01-15 15:01

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Affärssystembolaget Fortnox har med sina nya verksamhetsmål pekat ut vägen framåt, där tillväxt genom ökat användande hos kunderna är högsta prioritet.

"Vi guidar inte på finansiella siffror, men som ni har sett har vi en affärsmodell där vi med tillväxt kan öka marginalen", sade Fortnox vd Tommy Eklund vid fredagens kapitalmarknadsdag.

Han uppgav också att Fortnox anser att lönsamheten är "bra nog" och om bolaget framöver hamnar i ett läge där lönsamhet väger mot intäktstillväxt kommer det att välja intäktstillväxt.

Tidigare på fredagen offentliggjorde Fortnox sina nya verksamhetsmål om att fram till 2025 fördubbla antalet kunder och användning, vilket innebär 700.000 kunder och en genomsnittlig månadsintäkt per kund om 300 kronor.

"Det är en ganska ambitiös plan, men vi tror att den är görbar", sade Tommy Eklund och förklarade att mycket handlar om att öka kundernas användande.

"Genom att dubbla användandet omvandlas det till intäkter. Om vi uppnår detta kommer allt annat att följa med", sade han.

En vanlig fråga till Fortnoxchefen är om bolaget ska höja priserna, vilket med bolagets affärsmodell skulle innebära ren vinst.

"Vi har inte prishöjningar i affärsplanen, jag vill inte att vi ska drivas av prisökningar utan av fler kunder och ökat användande", sade Tommy Eklund men tillade att någonstans framöver är det möjligt att priserna höjs.

Hittills har Fortnox växt organiskt, men framöver kan även förvärv bli en del av tillväxtstrategin. Sverigemarknaden står dock i fokus för strategin än så länge.

"Vår främsta prioritet är att leverera på affärscaset i Sverige. Vi har mycket kvar att göra i Sverige. När jag är trygg med att vi levererar på det affärscaset kan vi titta utanför Sverige", sade Tommy Eklund.

Han förtydligade att om Fortnox skulle göra något utanför Sverige skulle det antagligen ske via förvärv.

"I sådant fall rör det som en att förvärva en kundbas. Eventuella förvärv i Sverige skulle däremot handla om att komplettera erbjudandet", sade han.

I Sverige är Fortnox intresserat av att titta på förvärv i syfte att nå nya vertikaler såväl som att bredda sitt erbjudande.

Fia Forsman +46 8 5191 7923

Nyhetsbyrån Direkt


Fortnox - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -