EXXON MOBIL
NED I FÖRHANDELN EFTER UPPGIFT OM SEC-UTREDNING (Direkt)

2021-01-15 15:23

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Exxon Mobil handlades ned i den amerikanska förhandeln sedan Wall Street Journal rapporterat om en utredning den amerikanska finansinspektionen SEC inlett mot företaget.

En anställd visselblåsare lämnade i höstas in ett klagomål där Exxon Mobil anklagades för att ha övervärderat en av sina viktigaste olje- och gastillgångar, uppger tidningens källor.

Flera personer som var inblandade i värderingen av en nyckeltillgång i Permbäckenet i västra Texas och New Mexico klagade under en intern utvärdering 2019 över att anställda tvingats använda sig av orealistiska antaganden om hur snabbt bolaget skulle kunna borra oljebrunnar där, i syfte att kunna ange en högre värdering. Minst en av de anställda ska ha sagts upp under fjolåret.

Efter att ha mottagit klagomålet började SEC enligt tidningens källor utreda anklagelserna. Exxons talesperson Casey Norton förnekar dock för Wall Street Journal att någon utredning existerar.

I november i fjol drog Exxon tillbaka en plan utarbetad av vd Darren Woods, som gick ut på att öka bolagets olje- och gasproduktion med 1 miljon fat per dag fram till 2025. Exxon uppgav att det i stället skulle minska sin investeringsbudget med flera miljarder dollar under den kommande femårsperioden och i stället endast investera i sina bästa tillgångar. Exxon har uppgett att den nu aktuella tillgången, i västra Texas och New Mexico, förblir grundläggande i planerna.

Exxon Mobil hade vid 15.15-tiden backat 3,6 procent i den amerikanska förhandeln.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Exxon Mobil - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -