BALDER
LÅG VÄRDERING OCH FÖRVÄRV KAN GE SKJUTS - ANALYSER (Direkt)

2021-01-15 16:31

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Flera analyshus har under den gångna veckan sett över fastighetssektorn. Av dessa har tre höjt sin rekommendation för Balder till köp.

Pareto och Kepler Cheuvreux sänkte sina riktkurser för Erik Sehlin-bolaget under det fjärde kvartalet. Utebliven uppvärdering av fastighetsbeståndet i samband med senaste rapporten, hotellexponering under rådande pandemi och oro för den finska marknaden bidrog till en mer försiktig hållning.

Sedan slutet på november har aktien också backat 11 procent, men nu ser det alltså enligt analytikerna ljusare ut, och på fredagen höjde Carnegie rekommendationen till köp för fem av bolagen i sektorn – däribland Balder.

"Alla fem, förutom Fabege, handlas till låga värderingar sett till kassaflöde per aktie, har en låg risk av större justeringar i hyresnivåer, och en inte allt för hög exponering mot hårt drabbade branscher (reds anm: av pandemin)", skriver Carnegie i sin sektoranalys.

I rapporten för det tredje kvartalet uppvärderades fastighetsbeståndet med, i relation till flera kollegor i bostadssegmentet, blygsamma 227 miljoner kronor. Såväl Pareto som Kepler Cheureux tror dock på att rapporten för det fjärde kvartalet bjuder på en större uppvärdering.

Balder har också öppnat plånboken vid ett flertal tillfällen sedan den förra rapporten. I början på december förvärvades Masmästaren med ett fastighetsvärde om 5 miljarder kronor, senare gjordes en samriskaffär i Karlatornet i Göteborg med Serneke, och mitt under budstriden mellan Castellum och SBB om Entra förvärvades 15 procent av aktierna i det norska fastighetsbolaget.

Kepler Cheuvreux räknar med att Masmästaren kommer att höja hyresintäkterna med mer än 4 procent innevarande år. Pareto konstaterar att Entra affären hittills torde ha genererat en värdeökning om 480 miljoner kronor, och Serneke affären kommer, förutom en förväntad värdeökning om 3,2 miljarder från de byggrätter som förvärvades, att ge 600 miljoner kronor i utdelning från preferensaktier.

"Vi menar att Balder kan fortsätta att öka vinsten i snabbare takt än sektorn framöver", summerar Pareto.

Av de tre analyserna som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av har samtliga höjt sina rekommendationer till köp, Carnegie med riktkurs 470 kronor (470), Pareto 511 kronor (498) och Kepler Cheuvreux 495 kronor (475). Förändringarna har rapporterats av Nyhetsbyrån Direkt tidigare.

På fredagen var Balders aktie ner 0,4 procent till 431 kronor på eftermiddagen. För veckan noteras dock en uppgång på omkring 5 procent.

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -