NIBE
BRANSCHENS TOTALA FSG VÄRMEPUMPAR +6% 2020 - SKVP (Direkt)

2021-01-13 17:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Helåret 2020 har, trots pandemin, varit ett positivt år för värmepumpar och försäljningen ökade med 9 procent jämfört med helåret 2019.

Det skriver branschorganisationen Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP) i ett pressmeddelande.

För 2020 såldes värmepumpar för totalt 8,6 miljarder kronor i Sverige, vilket är 11 procent mer än under 2019. Under fjärde kvartalet uppgick försäljningsvärdet till 2,8 miljarder kronor, vilket är 16 procent högre än samma period året innan.

Under fjärde kvartalet ökade försäljningen av luft-vattenvärmepumpar med 42 procent. Till viss del beror ökningen på att det tillkommit företag som rapporterar sin försäljning, men det är bara en del av ökningen, heter det.

"En av anledningarna till att segmentet luft-vattenvärmepumpar ökat så kraftigt under året kan vara att värmepumpsköpare väljer luft-vatten istället för bergvärme. Detta på grund av långa handläggningstider och svårigheter att få borrtillstånd. Det är framförallt i Stockholms kommun som detta är problematiskt", kommenterar vd Per Jonasson.

Efter en nedgång i försäljningen av frånluftsvärmepumpar under 2019 har försäljningen ökat igen under 2020 till en ny rekordnivå. Ökningen för helåret stannade på 16 procent, medan ökningen under fjärde kvartalet uppgick till 27 procent. Den stora ökningen i detta segment beror framförallt på att utbytesmarknaden har kommit i gång, skriver SKVP.

Försäljningen av vätska-vattenvärmepumpar (bergvärmepumpar) minskade med 3 procent under sista kvartalet 2020. Ackumulerat under året minskade försäljningen med 6 procent.

Nibe är en stor aktör inom värmepumpar i Sverige.

Anthony Livebrant +46 8 5191 7910

Nyhetsbyrån Direkt


NIBE Industrier B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -