På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

ENERGI
USA VARNAT SHELL, BASF OCH UNIPER OM NORD STREAM 2-STÖD (Direkt)

2021-01-13 09:36

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Flera europeiska bolag har kontaktats och varnats av Trumpadministrationen för att de misstänks ge stöd åt den USA-kritiserade gasledningen Nord Stream 2, som löper genom Östersjön för att förse Tyskland med rysk energi, rapporterar Reuters.

En amerikansk källa uppger sig ha sett amerikanska inrikesdepartementets kommunikation med de europeiska bolagen, som avkrävs förklaringar om sina eventuella kopplingar till Nord Stream 2.

Amerikanska regeringen väntas i slutet av den innevarande veckan utkomma med en rapport där flera bolag nämns vid namn som direkta partner till det ryska gasbolaget Gazprom, som projektleder ledningsbygget. Bland de bolag som direkt hotas av sanktioner finns bland annat det schweiziska försäkringsbolaget Zurich Insurance Group.

Andra bolag som sätts i samband med bygget som partner till Gazprom är nederländsk-brittiska Shell, tyska Uniper och Basf samt österrikiska Engie och OMV.

Om kopplingar anses tillräckligt djupa riskerar bolag hamna under sanktioner likt de som riktats mot bolag som understött Rysslands invasion av ukrainska Krim, enligt tidigare uttalanden från utrikesminister Mike Pompeo.

Den senaste propån i ärendet skickades ut på nyårsdagen, med förfrågningar om att snarast möjligt inplanera ett möte mellan amerikanska energimyndigheter och bolagen för att diskutera hur eventuella Nord Stream 2-aktiviteter omedelbart ska kunna trappas ned.

Reuters har inte fått något svar från amerikanska myndigheter på frågor om uppgifterna.

Nord Stream 2-bygget stoppades i ett år under 2019 på grund av att projektet kuvade under amerikanska sanktioner. Arbetet har dock återupptagits och ledningen är nu färdigställd till cirka 90 procent.

Tillträdande amerikanske presidenten Joe Biden har tidigare även han varit emot projektet, då under sin tid som vicepresident under president Barack Obama.

Det bakomliggande skälet till den amerikanska aversionen mot det ryska projektet är dels det inflytande det kan antas ge Ryssland över Europa genom energimarknaden, men också det faktum att amerikansk energiförsäljning till Europa får konkurrens.

För tysk räkning anses projektet avgörande för att möjliggöra stängning av kärnkraftverk och utfasning av kolkraft, som är avsevärt mer klimatfarligt än naturgas även om den också är en fossil och relativt koldoixidintensiv energikälla jämfört med vind- och solkraft.Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -