På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

BIL
HONDA SENAST ATT DRABBAS AV HALVLEDARBRIST, STÄNGER FABRIK (Direkt)

2021-01-13 13:03

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Brist på halvledare har under en tid påverkat stora delar av den globala bilindustrin och senast i raden av drabbade bolag är Honda, som stänger sin fabrik i Storbritannien på grund av komponentbristen.

Det skriver Financial Times.

Hondas fabrik i brittiska Swindon stänger nästa vecka i fyra dagar på grund av komponentbrist. Förhoppningen är att verksamheten kan återupptas den 22 januari. Honda, som beställer sina chip från Asien, har sedan tidigare minskat produktionen på vissa marknader på grund av bristsituationen.

I förra månaden meddelade Volkswagen att bolaget räknar med att producera 100.000 bilar färre under första kvartalet 2021, sedan halvledarbristen drabbat fabriker i Europa, Nordamerika och Kina.

Grunden till problemen är att halvledarindustrin förra året ställde om produktionen och flyttade över resurser till konsumentelektroniksektorn, då man räknade med att den globala bilförsäljningen skulle förbli nedtryckt som en följd av pandemin. Men en snabbare återhämtning än väntat av efterfrågan på bilar i Kina, och robust försäljning i USA, har inneburit att halvledartillverkarna inte kunnat svara upp mot efterfrågan.

De tyska fordonskomponentleverantörerna Bosch och Continental varnade tidigare denna månad att de har problem att få tillräckligt många chip att leverera vidare till tillverkarna.Volkswagen Pref AG - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -