STORBRIT
EU-UK SLUTER BREXITAVTAL, HANDEL UTAN TULL, KVOTER (Direkt)

2020-12-24 19:11

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU och Storbritannien enades på julafton om ett omfattande handels- och samarbetsavtal som ska träda i kraft på nyårsdagen.

Avtalet tillåter handel utan tullar och kvoter för alla varor som uppfyller överenskomna ursprungsregler.

Båda parter har lovat upprätthålla rättvis konkurrens utan regeldumpning eller stora statsstöd.

Inom transporter upprätthålls förbindelserna, men marknadstillträdet för brittiska företag blir sämre än när Storbritannien var EU-medlem.

Inom energi införs en ny modell för handel och sammanlänkning som ska garantera öppen och fri konkurrens, inklusive säkerhetsstandarder för offshore och produktion av förnybar energi.

"Det var värt att kämpa för ett avtal. Nu har vi en rättvis och balanserad överenskommelse med Storbritannien. Den kommer att skydda våra europeiska intressen och säkerställa rättvis konkurrens", sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid en presskonferens.

Brittiske premiärministern Boris Johnson sade vid en presskonferens att Storbritannien nu hade slutit ett Kanada-liknande frihandelsavtal, värt 660 miljarder pund per år.

Brittiska företag och exportörer kan nu handla med EU som tidigare, eller till och med mer än tidigare, sade han.

"Vi har tagit tillbaka kontrollen över våra lagar och vårt öde", sade Boris Johnson.

"Att återvinna vår frihet är en fantastisk sak, men det är hur vi använder friheten som är avgörande", sade han.

Han sade att det var ett bra avtal, även om han inte ville säga att Storbritannien nu plockar russinet ur EU:s kaka.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier sade vid EU:s presskonferens att även om avtalet är omfattande blir det avsevärt mindre gynnsamt för Storbritannien än EU-medlemskap.

Storbritannien lämnar EU:s inre marknad och tullunion från nyår. Fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer upphör. Tullformaliteter införs, till exempel.

Två separata regelsystem kommer att skapa hinder för handel och gränsöverskridande utbyte, sade chefsförhandlaren.

"Idag är en lättnadens dag, men med en anstrykning av sorgsenhet när vi jämför det som var med det som ligger framför oss", sade Michel Barnier.

Förutom handel i varor och tjänster omfattar avtalet också områden som investeringar, fiske, dataskydd och samordning av socialförsäkringar.

Den rättvisa konkurrensen ska gälla områden som statsstöd, miljöskydd, klimatförändring, koldioxidprissättning, arbetsmarknad och skattetransparens.

Ett bindande system för tvistelösning införs om den ena parten anser att konkurrens förs på ett orättvist sätt.

Enskilda EU-företag kan antingen klaga i brittisk domstol eller gå till EU-kommissionen, som då undersöker om konkurrensen snedvrids "avsevärt".

Båda sidor har möjlighet att ensidigt införa motåtgärder om regelverken börjar avvika så att orättvis konkurrens uppstår. Sådana motåtgärderna kan vara kvoter eller tullar.

Dessutom har EU och Storbritannien rätt att sätta in motåtgärderna mot andra sektorer än den där överträdelsen har ägt rum. På så vis ökar effekten.

"Vi har starka åtgärder som kan vidtas om ena parten inte följer reglerna", sade Ursula von der Leyen.

Hon hänvisade till EU:s dåliga erfarenhet under hösten, då Storbritannien hotade att bryta mot utträdesavtalets del om Nordirland.

Överföring av data omfattas inte av avtalet. Kommissionen håller på att granska om att ge det brittiska regelverket statusen som "likvärdig". Granskningen väntas ta ytterligare några månader.

Den sista svåra delen i förhandlingarna – fisket - krävde en nattmangling som fortsatte in på julaftonens eftermiddag.

Till slut enades parterna om att EU-fiskare ska minska sin fångst i brittiska vatten med 25 procent under en övergångsperiod på fem och ett halvt år.

Därefter vidtar nya förhandlingar. Men EU kan då införa tullar och andra motåtgärder mot Storbritannien om tillträdet för EU-fiskare minskar.

Inom forskning har Storbritannien valt att fortsätta delta i EU:s program Horizon Europe. Däremot vill Storbritannien inte delta i studentutbytet Erasmus, eller samarbeta inom utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik.

En översyn av hela avtalet ska göras om fyra år.

Avtalet måste nu ratificeras i mellandagarna av brittiska underhuset och av EU-länderna.

På EU-sidan kommer avtalet att tillämpas provisoriskt fram till den 28 februari. Det beror på att avtalet inte hinner översättas, granskas av juristlingvister och ratificeras av Europaparlamentet före årsskiftet.

Europaparlamentets ratificering ska ske i januari.

Bengt Ljung +32-2-230 74 56
http://twitter.com/Direktbryssel
Nyhetsbyrån Direkt

Adam Wahlfeldt +46 8 5191 7920

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -