RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR UPP PÅ JOBBRAPPORT, TYNGRE FÖR USD (Direkt)

2020-12-04 16:22

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fredagen avslutade ytterligare en tung vecka för dollarn. Positiva nyheter om vaccin mot covid-19 har lett till att fler sökt sig mot mer riskfyllda valutor.

"Det har varit ytterligare en tung vecka för dollarn… det kommer uppmuntra spekulanter att öka sina korta positioner i dollarn som har minskats senaste månaderna", skrev analytiker vid MUFG i ett brev, enligt Reuters.

Dollarn försökte sig på en studs i samband med jobbrapporten, men den försvann lika snabbt som den kom och för dagen stängde dollarn kring 104:10 mot yenen. Bättre har det gått för euron som nu har etablerat sig över 1:21 mot dollarn, på fredagseftermiddagen låg den vid 1:2150.

Räntorna steg efter jobbrapporten och vid svensk stängning handlades den amerikanska tioåringen till 0,97 procent, mot 0,93 vid svensk stängning på torsdagen.

Antalet sysselsatta i USA ökade med 245.000 personer i november, vilket innebär att det var den femte månaden i rad med sjunkande ökningstakt.

Även om det är en hög siffra med historiska mått mätt var den klart lägre än förväntningarna om en ökning med 469.000 personer jämfört med månaden före.

Hushållsundersökningen, som bland annat används för att beräkna arbetslösheten, visade samtidigt på att sysselsättningen sjönk med 74.000 personer. Att arbetskraften minskade med 400.000 personer fick också som följd att arbetslösheten sjönk till 6,7 procent från 6,9 procent föregående månad. Väntat var 6,8 procent.

Den genomsnittliga timlönen steg 0,3 procent i november från månaden före, mot en väntad uppgång om 0,1 procent, och steg 4,4 procent i årstakt, väntat +4,3 procent i årstakt.

Fedchefen i Chicago, Charles Evans, tyckte att jobbrapporten var "lite av en besvikelse", enligt Dow Jones.

Charles Evans upprepade att USA-ekonomin har återhämtat sig snabbare än väntat, men påpekar också att ekonomin har varit "fruktansvärt utmanad" i år.

Han sade också att han är fortsatt optimistisk om USA:s arbetsmarknad och tror att arbetslösheten kan sjunka under 5,5 procent till slutet av 2021. I november var arbetslösheten 6,7 procent, ner från 6,9 procent i oktober vilket främst berodde på minskat arbetskraftsdeltagande.

Enligt Michael Pearce, USA-ekonom vid Capital Economics, understryker den långsammare takten hur uppgången i antalet virusfall, och restriktionerna som följer med den, tynger på tjänsteefterfrågan. Något som bara kommer intensifieras under december.

"Det är möjligt att sysselsättningen kommer sjunka i december. Men med utrullningen av vaccin som väntas öka efterfrågan från tidigt nästa år tror vi att arbetslösheten kommer att vara under 5 procent vid den här tiden nästa år när snabb återanställning begränsar de långsiktiga skadliga effekterna på arbetsmarknaden", skrev han.

På vår sida av Atlanten rapporterade Bloomberg News, med hänvisning till källor inom ECB att centralbanken är öppen för att förlänga obligationsköpprogrammet med tolv månader.

Market News rapporterar samtidigt att ECB kan komma att utöka PEPP-programmet till totalt 2.000 miljarder euro

För närvarande omfattar PEPP 1.350 miljarder euro till och med juni 2021. Nästa möte är den 10 december.

Indiens centralbank, RBI, lämnade som väntat sina styrräntor oförändrade på fredagen och meddelade att de kommer att fortsätta sin stödjande hållning åtminstone in i nästa räkenskapsår. Hög inflation begränsar penningpolitiken och mer åtgärder behövs för att mildra inflationstrycket.

Det syns begynnande tecken på en ekonomisk återhämtning från andra halvåret, men de är inte brett baserade, enligt RBI.

RBI skrev vidare att de kommer att försäkra tillräcklig likviditet och kommer att göra det som krävs för att upprätthålla stabiliteten på de finansiella marknaderna.

Indiens valuta rörde sig inte nämnvärt efter det väntade räntebeskedet.

Capital Economics noterade i ett kundbrev att antalet dagliga infektioner i Japan har börjat krypa uppåt på nationell nivå, drivet av en förnyad uppgång av antalet smittade i Tokyo och Osaka.

Analyshuset misstänker att båda städerna snart kommer att be sina invånare att stanna hemma och att alkoholförsäljningen på lokal tillfälligt ska stängas.

Detta skulle leda till att återhämtningen i hushållens konsumtion stannar av, enligt ekonomerna, som samtidigt framhåller att premiärminister Yoshihide Suga inte vill rulla ut sådana åtgärder nationellt som skulle få återhämtningen att lägga in backen. I stället väntas han förlänga nationella bidrag till den inhemska turismen till och med juni.

Malcolm Winbo +46 8 5191 7934

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -