FED
JOBBRAPPORT NOVEMBER "LITE AV EN BESVIKELSE" – EVANS (NY) (Direkt)

2020-12-04 17:01

(Tillägg: från stycke sex)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fedchefen i Chicago, Charles Evans, tycker att den amerikanska sysselsättningsrapporten för november var "lite av en besvikelse", rapporterar Dow Jones.

Antalet sysselsatta i USA ökade med 245.000 personer i november, den svagaste ökningstakten efter sysselsättningsraset i april, och väl under de +469.000 som väntades enligt konsensusprognosen.

Charles Evans upprepade samtidigt att USA-ekonomin har återhämtat sig snabbare än väntat, men påpekar också att ekonomin har varit "fruktansvärt utmanad" i år.

Han sade också att han är fortsatt optimistisk om USA:s arbetsmarknad och tror att arbetslösheten kan sjunka under 5,5 procent till slutet av 2021. I november var arbetslösheten 6,7 procent, ner från 6,9 procent i oktober vilket främst berodde på minskat arbetskraftsdeltagande.

Charles Evans sade vidare att bättre ekonomiska utsikter kan pressa upp långräntorna och leda till en brantare avkastningskurva. Han är dock fortsatt orolig för att inflationen ska ligga kvar under Feds 2-procentsmål.

Han tycker att det är svårt att se ett behov för Fed att höja räntan tidigare än 2023/2024 samt är tillfredsställd med nuvarande nivå av tillgångsköp. Han skulle dock kunna vara öppen för mer Fed-stimulanser men vill återuppta frågan i vår.

Han är inte säker att jobbrapporten för november kommer att ändra hans syn på lämplig penningpolitik och bedömer att finanspolitiska stöd kan ge snabbast verkan i nuläget.

Malcolm Svensson Rothmaier +46 8 5191 7918

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -