UNICREDIT
AKTIEN FALLER EFTER OVÄNTAD AVPOLLETTERING AV VD (Direkt)

2020-12-01 09:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den italienska banken Unicredits besked att vd Jean Pierre Mustier kommer avgå i april ledde aktien ned i en rejäl kurssänka på måndagsmorgonen, då aktien sjönk med 8 procent.

Aktien handlades ned redan på tisdagen, då det började spekuleras om att Jean Pierre Mustiers dagar var räknade. Givet det faktum att hans mandatperiod sträckte sig till och med våren var beskedet oväntat.

Under helgen möttes dock bankledningen inför det att veckans process med att utse nya kandidater till styrelsen skulle inledas. Det var vid dessa samtal som flera höga chefer och ledningspersoner vädrade informellt att förtroendet för vd:n var förbrukat.

Jean Pierre Mustier tillträdde i mitten av 2016 med uppdraget att städa upp Unicredits balansräkning, bland annat genom avyttringar av bolagsdelar som inte ansågs tillhöra kärnverksamheten.

I den delen av hans bidrag till bankens utveckling har hans strategi och ledarskap lyfts fram som beslutsamt, men samtidigt har aktiekursutvecklingen varit en rejäl besvikelse för ägarna.

Avpolletteringen föll inte i god jord hos alla analytiker. Bland annat hävdade Citi, som sänkte aktien från köp till neutral under morgonen, att Jean Pierre Mustiers avgång piskar upp oro för vilken strategi som ska gälla framgent. Unicredit behöver styras med fast hand just nu för att kunna delta i den sektorkonsolidering som nu är på väg, menar Citi. Flera banker i regionen har aviserat samgåenden bara de senaste veckorna.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -