På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
ZOOM OCH MODERNA FÖLL PÅ MUNTER BÖRS, S&P500 +1,1% (Direkt)

2020-12-01 22:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) En förstärkt optimism om att covid-19-vaccin snart kan finnas tillgängligt, tillsammans med hopp om att det ska leda till en ekonomisk återhämtning, lyfte de amerikanska börserna under tisdagen.

Vid stängning var Dow Jones industriindex upp 0,6 procent till 29.824. S&P 500 stärktes 1,1 procent till 3.662, medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex var upp 1,3 procent till 12.355.

"Humöret på marknaden är rätt optimistiskt. För tillfället har marknaderna köpt nyheterna om att vaccin kommer att lanseras tidigare än väntat", säger Eric Barthalon, global analyschef vid Allianz, enligt Dow Jones.

Han påpekar samtidigt att marknadsaktörernas uppfattning står i kontrast mot en mer försiktig syn hos Fed-chefen Jerome Powell och finansministern Steven Mnuchin som i större utsträckning har poängterat att det finns vissa utmaningar framöver, såsom distributionen av vaccinet, innan ekonomin kan återvända till ett mer normalt tillstånd.

Bland enskilda aktier lyfte Pfizer 2,9 procent. Bolaget har tillsammans med Biontech inlämnat en ansökan om ett villkorat marknadsgodkännande för ett covid-19-vaccin till den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Moderna inledde med en tydlig uppgång men hade vid stängning vänt ned till minus 7,7 procent. Detta efter måndagens kursrally på 20 procent då Moderna meddelade att en nödansökan för covid-19-vaccinet MRNA-1273 kommer lämnas in till FDA samt att en liknande ansökan kommer skickas till EMA.

Tesla stärktes med 2,2 procent. Indexet S&P 500 kommer att ta in elbilstillverkarens hela marknadsvikt på en gång när aktien tas in den 21 december.

Elfordonsutvecklaren Nikolas aktie fortsatte ned, med 14,9 procent, efter måndagens kursras på 27 procent som utlöstes av de förändrade villkoren i avsiktsavtalet med General Motors.

Zoom Video Communications tappade 15,1 procent. På måndagen signalerade videokonferensbolaget att de senaste månadernas ökade försäljning också har inneburit högre kostnader, vilket var en besvikelse för investerare.

Kohls stärktes 13,4 procent. Smink- och parfymkedjan Sephora ska öppna över 800 butiker i Kohls varuhus innan år 2023.

Elbilstillverkaren Nio levererade 5.300 bilar i november, en ökning med 109 procent från samma månad ett år tidigare. Aktien tappade dock 10,2 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 8 punkter till 0,92 procent.General Motors Co - I dag

{point.key}

NIO Inc - I dag

{point.key}

Pfizer - I dag

{point.key}

Tesla Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -