KINA
FLER BOLAG MED AMERIKANSKA ÄGARINTRESSEN PÅ SVART LISTA (Direkt)

2020-12-01 08:39

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fler stora kinesiska bolag kan komma att beläggas med handelsrestriktioner när spänningarna mellan Kina och USA eskalerar. Det kan innebära nya risker för amerikanska investerare enligt analysföretaget TS Lombard, skriver CNBC.

Förra månaden utfärdade USA:s president Donald Trump en så kallad exekutiv order som förbjöd amerikanska investeringar i en rad kinesiska företag som ägs eller kontrolleras av den kinesiska militären. På måndagen rapporterade Reuters att Trumpadministrationen adderar Kinas ledande chiptillverkare SMIC och olje- och gasproducenten CNOOC till den listan.

USA är också nära att släppa en så kallad svart lista över 89 kinesiska företag med militärkopplingar, och dessa kan då förhindras att köpa en rad amerikanska varor och teknologier. Många av företagen på listan är centrala i Kinas "belt and road"-satsning, som är ett mycket omfattande infrastrukturprojekt.

Enligt TS Lombard är de svartlistade företagen där amerikanska investerare har högst exponering China Communications Construction Company, China State Construction Group, China Railwan Construction Corporation och China Telecommunications. Även om statliga bolag dominerar listan inkluderar den även privata företag som har långvariga relationer med Kinas militär, såsom Huawei och videoövervakningsföretaget Hikvision.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -