BÖRSEN
GÅR MOTT LJUMMEN START PÅ DECEMBER (Direkt)

2020-12-01 08:42

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda december omkring oförändrade nivåer efter en historiskt stark november.

Vid klockan 8.35 indikerade förhandeln hos IG-Markets en inledning omkring nollstrecket för Stockholmsbörsens OMXS30-index. De europeiska terminerna var vid samma tidpunkt upp mellan 0,4-0,7 procent.

New York-börserna stängde likt de europeiska börserna ned på måndagen, men under nattens och morgonens förhandel är terminerna upp i häradet strax under en procent. Även Asien börserna har gått starkt under natten med stöd av bland annat PMI-siffror från Japan och Kina.

På svensk bolagsfront har Astra Zeneca kommit överens om en försäljning av rättigheter till kolesterolsänkaren Crestor i 30 länder i Europa till Grünenthal. Prislappen består av en initial betalning om 320 miljoner dollar samt potentiella milstolpsbetalningar om upp till 30 miljoner dollar. Försäljningen kommer inte att påverka prognoserna för 2020.

Den amerikanska kapitalförvaltaren Blackrock har ökat sitt innehav i Nordea till nästan 202 miljoner aktier, eller cirka 5,0 procent av kapital och röster i banken från 2,6 procent den sista oktober. I november sålde Nordeas största ägare Sampo 162 miljoner aktier i banken.

Boozt meddelade efter stängning på måndagen att omsättningstillväxt för helåret 2020 väntas överstiga tidigare förväntad nivå om 20-25 procent. Försäljningen under november, inklusive Black Friday, har varit över förväntan, heter det.

Kommunikationsteknikbolaget Sinch aviserade efter stängning på måndagen en riktad företrädesemission där teckningskursen blev 1.050 kronor per aktie som kommer att tillföra bolaget 3,3 miljarder kronor. Teckningskursen motsvarar en rabatt om 6,6 procent jämfört med måndagens stängningskurs. Bolaget ska huvudsakligen använda pengarna från emissionen för nya förvärv.

Även Endomines har beslutat om en företrädesemission om cirka 281 miljoner kronor. Styrelsen föreslår även att den extra bolagsstämman ska besluta om bemyndigande av ett antal ytterligare efterföljande emissioner.

Guldbolaget kom även med en rapport för årets första nio månader med minskad omsättning och ökad förlust. Bolaget uppger att det i dagsläget inte är möjligt att lämna prognoser på kort sikt på grund av svårigheterna i spåren av pandemin.

Även Anoto kom med en rapport som uppvisade minskade intäkter och ökad förlust. Bolaget förväntar sig att effekterna av coronavirusets spridning även påverkar koncernens likviditet negativt de kommande två kvartalen. Vid utgången av det tredje kvartalet uppgick bolagets likvida medel till 4 miljoner kronor (2). I september genomförde Anoto en riktad nyemission som tillförde cirka 8,9 miljoner kronor.

Lundin Mining har lämnat en operationell uppdatering där produktionsprognoser för 2021-2023 samt kostnads-, capex- och prospekteringsutsikter för 2021 återinförs. Bolaget spår också att kvartalsutdelningen ökar med 50 procent. Vidare återupptas prognos för Candelaria 2020. Bland annat väntas ökade halter vid Candelaria bidra till en 25 procent högre kopparproduktionen under 2021, jämfört med nuvarande 2020-prognos.

Railcare har tecknat ett tioårskontrakt med gruvbolaget Kaunis Iron värt 740 miljoner kronor. Kontraktet börjar gälla från och med den 16 november 2021 till och med den 16 november 2031 och ersätter tidigare kontrakt från 2018.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Anoto Group - I dag

{point.key}

AstraZeneca - I dag

{point.key}

Boozt - I dag

{point.key}

Endomines Finland Oyj - I dag

{point.key}

Lundin Mining Corporation - I dag

{point.key}

Nordea Bank Abp - I dag

{point.key}

Railcare Group - I dag

{point.key}

Sinch - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -