På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NIKOLA
AKTIEN VÄNDER NED EFTER AVSIKTSAVTAL MED GM (NY) (Direkt)

2020-11-30 14:19

(Tillägg: På flera ställen i texten)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Elfordonsutvecklaren Nikolas aktie handlades initialt upp och sedan tvärt ned i den amerikanska förhandeln på måndagen efter att bolaget gett besked om att ett avsiktsavtal undertecknats med General Motors.

Enligt avtalet ska General Motors förse Nikolas lastbilar med bränslecellsystem. Avtalet ersätter ett hett omdebatterat tidigare avtal som ingicks mellan parterna i september.

General Motors bränsleceller kommer vara en del av långtradarmodellerna Nikola Class 7 och Class 8 för medellång till lång drift. Nikola förväntar sig kunna påbörja testning med prototyper under 2021.

Avsiktsavtalet innehåller dock inte det tidigare målet för samarbete mellan bolagen: Nikolas pickup-modell Badger, som enligt det tidigare avtalet skulle förses med General Motors batteriteknik. Pickup-projektet kommer nu läggas ned.

"Som tidigare aviserat var Nikola Badger-programmet beroende av ett avtal med en originaltillverkare. Nikola kommer därför återgälda alla beställningar för Badger", skriver bolaget.

Det tycks inte heller ingå någon uppgörelse kring att General Motors tar en ägarskapsandel i Nikola, vilket det tidigare avtalet inkluderade.

Nikolas aktie var upp med tvåsiffriga procenttal strax efter beskeden i den amerikanska förhandeln på måndagen. 15 minuter senare hade aktien dock tappat till under nollstrecket igen.PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

General Motors Co - I dag

{point.key}

NEL - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -