På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NIKOLA
-17% EFTER GM-AVTAL, STORA AKTIEFÖRSÄLJNINGAR FÖRBEREDS (Direkt)

2020-11-30 15:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Elfordonsutvecklaren Nikolas aktie handlades tvärt upp och lika snabbt ned i den amerikanska förhandeln på måndagen efter att bolaget gett besked om att ett avsiktsavtal undertecknats med General Motors.

Kort efter beskedet om avtalet med General Motors registrerades prospekt om att flera tidigare storägare i bolaget avser sälja av stora aktieposter. Bland dessa finns bland annat uppköpsskalbolaget VectoIQ, som nyttjades för att ta Nikola till börsen i våras, och investmentbanken Cowen som agerade rådgivare och garant till Nikola i samband med börspremiären.

Över 300 miljoner aktier finns med i prospekten som lämnats in till den amerikanska finansinspektionen SEC och ytterligare bekymmer som kan välta aktien har lyfts fram redan innan måndagens affär med General Motors blev klar.

Förhandlingarna mellan Nikola och General Motors har pågått sedan dess att bolagen tecknade ett tidigare avsiktsavtal i höstas, något som ledde till stora kontroverser när en blankarrapport dagen efter anklagade Nikola för bedrägeri.

Rapporten fick till följd att Nikolas ordförande och grundare, Trevor Milton, tvingades lämna bolaget. Han är dock fortsatt bolagets största ägare – dock ett ägarskap som omfattats av så kallade lock up-restriktioner som löper ut just i dag.

Flera andra variabler lyftes i rapporteringen också fram som olycksbådande för Nikolas aktie. Bland annat det faktum att General Motors-avtalet är svagare än den tidigare versionen. Enligt det nu tecknade avtalet mellan fordonsbolagen ska General Motors förse Nikolas lastbilar med bränslecellsystem.

Avtalet innehåller dock ingen uppgörelse kring att General Motors tar en ägarskapsandel i Nikola, vilket det tidigare avtalet inkluderade.

Avsiktsavtalet innehåller inte heller det tidigare målet för samarbete mellan bolagen: Nikolas pickup-modell Badger, som enligt det tidigare avtalet skulle förses med General Motors batteriteknik. Pickup-projektet kommer nu läggas ned.

Nikolas aktie var upp med tvåsiffriga procenttal strax efter beskeden i den amerikanska förhandeln på måndagen. 45 minuter senare var dock aktien ned med nära 20 procent.

Norska elektrolysörutvecklaren Nel, som har samarbetsavtal med Nikola inom, gick från en dagsuppgång på 8 procent till nollstrecket. Bränslecellstillverkaren Powercell, som försett tidigare prototyper av Nikolas fordon med bränsleceller, höll sig dock kvar på en uppgång kring 4 procent.PowerCell Sweden - I dag

{point.key}

General Motors Co - I dag

{point.key}

NEL - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -