RENEWCELL
AKTIEN KLÄTTRAR 56% I PREMIÄRHANDELN PÅ FIRST NORTH (Direkt)

2020-11-26 09:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Aktien i textilåtervinningsföretaget Renewcell klättrade med 56 procent till nästan 119 kronor i torsdagens premiärhandel på Nasdaq First North Premier. Avslut gjordes under den första halvtimmen i intervallet 96:00 till 118:70 kronor.

Den nyemission på 800 miljoner kronor som Renewcell gjorde inför noteringen övertecknades flera gånger om, meddelades det på morgonen.

Teckningskursen på 76 kronor per aktie innebar ett pris på bolaget vid drygt 1,5 miljarder kronor före kapitaltillskottet och cirka 2,3 miljarder efter erbjudandet.

Renewcell ska expandera snabbt på marknaden genom att med sin massaprodukt Circulose baserad på återvunna fibrer gå rakt in i en existerande värdekedja, sade vd Patrik Lundström i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt inför noteringen.

Renewcell tar in gamla textilier, såsom jeans, och gör om det till så kallad dissolvingmassa som säljs till viskosproducenter som skapar viskosfiber, som i sin tur blir till nya trådar och så småningom nya kläder.

Den fördel som Renewcell främst ser är att materialet är 100 procent återvunnet. Produktionskostnaden av ett klädesplagg blir ungefär densamma som för bomull, uppgav Patrik Lundström.

"Textilindustrin i dag är väldigt miljö- och klimatpåverkande. Bomullstillverkning kräver extrema mängder vatten. Det finns stora miljönackdelar med bomull. Det är skönt att ha på sig, men inte så bra för miljön", sade Renewcell-chefen om ett av de traditionella konkurrerande materialen.

Flera institutionella investerare tecknade aktier i noteringen. Även modejätten H&M är delägare.

Graf: kursutveckling under den första halvtimmen

Källa: Infront

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -