RB
SPÅR NÅGOT MER DÄMPAD UTVECKLING PÅ BOSTADMARKNADEN (Direkt)

2020-11-26 10:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Utvecklingen på bostadsmarknaden har varit oväntat stark under krisen och bostadsinvesteringarna har stått emot krisen bra. Framöver bör utvecklingen dock dämpas något.

Det skriver Riksbanken i sin penningpolitiska rapport.

"Utvecklingen på bostadsmarknaden, som normalt försvagas vid mer markerade konjunkturnedgångar, har varit oväntat stark under krisen", skriver de och noterar att det är ett mönster som syns även i andra länder.

Riksbanken räknar dock med en något lugnare utveckling framöver. De påpekar att den svagare utvecklingen i hushållens disponibla inkomster talar i sig för att efterfrågan på bostäder ska minska och att utvecklingen dämpas på bostadsmarknaden.

Samtidigt gynnas efterfrågan på bostäder av en rad andra faktorer, som åtgärdspaketen för att mildra krisens ekonomiska konsekvenser för hushållen, låga ränteförväntningar och att hushållen med mer distansarbete kan vara villiga att betala mer för sin bostad.

"Prisuppgången har dessutom varit som störst för småhus, där nyproduktionen har varit låg sedan 90-talskrisen och dessutom utbudet för närvarande är litet. Även en god utveckling i hushållens finansiella förmögenhet bör understödja en god utveckling av bostadspriser", skriver Riksbanken.

Samtidigt som bostadspriserna stigit har också bostadsinvesteringarna hållits uppe väl genom krisen.

"Utvecklingen på bostadsmarknaden bedöms dock bli något mer dämpad framöver och bostadsinvesteringarna väntas minska de kommande åren när något färre antal bostäder påbörjas", skriver Riksbanken som dock tillägger att bostadsbyggandet väntas förbli högt i ett historiskt perspektiv.

Mot bakgrund av historiska prisuppgångar på bostäder och det fortsatt stora tillskottet av nya bostäder, som innebär att fler tar bostadslån, fortsätter hushållens skuldsättning också att öka och Riksbanken räknar med att skuldernas andel av hushållens disponibla inkomster fortsätter att öka något och uppgår till drygt 200 procent 2023.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -