RB
KLIMATFÖRÄNDRINGAR KAN INNEBÄRA NYA PENPOL UTMANINGAR (Direkt)

2020-11-26 10:30

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Klimatförändringarna kan innebära nya utmaningar för penningpolitiken. Dels genom att ekonomin utsätts för nya typer av störningar och dels en lägre långsiktig realränta.

Det skriver Riksbanken i en fördjupningsruta i den penningpolitiska rapporten.

Den globala uppvärmningen kan utsätta ekonomin för nya störningar, som kan vara både oberäkneliga och ha stora konsekvenser, till exempel naturkatastrofer av olika slag. Den långsiktiga tillväxten riskerar också att minska.

Tillsammans kan det medföra att den långsiktiga realräntan blir lägre. I det fallet kan styrräntan oftare slå i den nedre gränsen och det penningpolitiska manöverutrymmet blir därmed mer begränsat.

Riksbanken konstaterar att de mest verkningsfulla åtgärderna för att begränsa koldioxidutsläppen faller inom ramen för andra politikområden. Riksbanken kan däremot bidra på en del sätt, via till exempel att verka för vissa regleringar av finansmarknaderna, ha ett hållbarhetsperspektiv i tillgångsköpen och bidra till att öka kunskaperna om klimatförändringarnas effekter på ekonomin.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -