Josemaria Resources
Lundinsfärens nästa stora projekt är Josemaria Resources koppargruva i Argentina - DI (Finwire)

2020-11-26 10:13
Lundinsfärens nästa stora projekt är att utveckla gruvprospekteringsbolaget Josemaria Resources jättetillgång av koppar till en fullskalig gruva inom sex år. Hög risk måste nu ställas mot hög potential när bolaget måste övertyga investerarna. Det skriver Dagens Industri i torsdagens utgåva av tidningen.

Det handlar om gruvprojektet San Juan i Argentina där bolaget planerar för produktionsstart 2026 med en investeringskostnad på drygt 3 miljarder dollar, motsvarande 26 miljarder kronor.

Lyckas projektet förväntas tillgången generera en produktion på 136 000 ton koppar årligen med en livslängd på 19 år. Josemarias tillgång förväntas även ge en produktion om 231 000 uns guld och 1,16 miljoner uns silver om året.

- Den koppar, guld och silver som finns i området ger gott hopp om att vi kommer att kunna förlänga gruvans livslängd, säger Adam Lundin, vd för Josemaria Resouroces och tredje generationen i familjen Lundin som är storägare i bolaget.

- Ett troligt scenario är att vi tar in en partner i projektet och säljer mellan 15 och 35 procent av rättigheterna, utan att förlora majoriteten. Nyckeln kommer vara att minimera utspädningen för aktieägarna, säger Adam Lundin.

Josemarias aktie är upp med 7,6 procent på Stockholmsbörsen efter en dryg timmes handel på torsdagen.

Henrik Öhlin
henrik.ohlin@finwire.se, 0703-21 06 99
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -