BOMARKNAD
UNDERSKOTT NYA VILLOR, SÄRSKILT I STOCKHOLM – SBAB (Direkt)

2020-11-26 06:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det byggs för få villor i Sverige i förhållande till den stora efterfrågan, särskilt runt Stockholm, och det tidigare överskottet på nya bostadsrätter i en del kommuner fortsätter att gå mot balans. Samtidigt finns det några nya kommuner med ett ökande överskottet av nya bostadsrätter.

Det visar SBAB Booli Housing Market Index, som mäter balansen mellan utbud och efterfrågan på nyproduktion av bostäder.

"Det är tydligt att det byggs för få villor i förhållande till efterfrågan i stora delar av Sverige. Värst är läget för villor i flera av Storstockholms kommuner. Även i flera kommuner runt Göteborg och Malmö samt runt Halmstad är underproduktionen av villor stor", säger SBAB:s chefekonom Robert Boije i en kommentar.

Indexet beräknas genom att ställa utbudet av nyproduktion i relation till efterfrågan på samma ort, där efterfrågan beräknas både av hushållens köpkraft och deras flyttmönster. Indexet finns beräknat för hyresrätter, bostadsrätter och villor, ned på kommunnivå om tillräckligt dataunderlag finns.

Ett index på 0,5-1,5 betyder att marknaden för nyproduktion är i balans. Ett index över 1,5 innebär att utbudet är tydligt större än efterfrågan, medan ett index under 0,5 innebär att det byggs mindre än vad hushållen efterfrågar.

För villor är indexet 0,6 – alltså just vid gränsen för underskott. Underskott finns på många håll, allra tydligast runt Stockholm.

"Boven i dramat är förmodligen kommunernas marktilldelning. Andelen småhus i den totala bostadsproduktionen har minskat kraftigt under lång tid", säger Robert Boije.

För bostadsrätter är indexet 1,0 under det tredje kvartalet, med en vikande trend. I flera av de kommuner som för några år sedan hade ett stort överskott av nyproducerade bostadsrätter fortsätter marknaden att röra sig mot balans tack vare kraftigt minskat byggande. Det handlar bland annat om Uppsala och Järfälla.

"Det behövs nya bostäder och särskilt i våra storstadsområden. Men satsningar på stora områden där det snabbt byggs väldigt många nya bostäder och utan större variation, som i Barkabystaden i Järfälla och på Täbys gamla galoppbana, är uppenbart inte helt okomplicerade", säger Robert Boije.

Han noterar också att det finns några kommuner som går mot den generella trenden och där överskotten av nya bostadsrätter ökar – bland annat just Täby samt Kungälv, Uddevalla och Vänersborg.

För hyresrätter är indexet 1,1, men en liten stigande tendens på sistone, där indexet nu åter ligger över det för bostadsrätter.

"Intresset för att bygga hyresrätter ser ut att ha ökat på senare tid. Det hänger sannolikt ihop med att det under en period blivit svårare att sälja nya bostadsrätter i flera kommuner vilket lett till minskad produktion och det statliga stödet till byggande av hyresrätter. En viss del av uppgången i indexet för hyreshus har troligtvis också sin förklaring i att nya bostadsrätter som varit svåra att sälja omvandlats till hyresrätter", säger Robert Boije

Bild: SBAB Booli Housing Market Index Sverige

Bild: SBAB Booli Housing Market index bostadsrätter, kommuner

Bild: SBAB Booli Housing Market index villor, län

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -