ASTRA ZENECA
KOMMER NOG GÖRA NY VACCINSTUDIE ENLIGT VD - BN (Direkt)

2020-11-26 17:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Astra Zeneca kommer troligen att göra en ytterligare global vaccinstudie kring covid-19 för att testa effektiviteten hos bolagets vaccinkandidat vid olika doseringar.

Det uppger läkemedelsbolagets vd Pascal Soriot för Bloomberg News i spåren av frågetecknen kring vilken effektivitet vaccinet har.

Den nya studien väntas utvärdera en lägre dosering som efter ett doseringsmisstag i första studien indikerade högre skydd än den fulla dosen.

"Nu när vi har hittat vad som ser ut som en bättre effekt behöver vi validera detta, så vi behöver göra ytterligare en studie", säger Astra Zeneca-chefen som bedömer att den andra studien kommer att gå snabbare än den första studien.

Det var ett misstag i Astra Zenecas och Oxfords vaccinstudie mot covid-19 som låg bakom att delar av deltagarna bara gavs en halv vaccindos vid det första behandlingstillfället, rapporterade på torsdagen nyhetsbyrån Dow Jones med hänvisning till uttalanden som företrädare ska ha gjort redan i måndags i samband med att studieresultaten av vaccinet offentliggjordes.

I pressreleasen nämnde Astra Zeneca inget om varför bolaget hade gjort två olika doseringsupplägg. Den planerade doseringen, med två fulla doser med en viss tid emellan, gavs till de flesta studiedeltagare. Här uppmättes vaccinets effektivitet till 62 procent.

En mindre del av studiedeltagarna fick bara en halv dos vid första behandlingstillfället, följt av en full dos vid det andra tillfället. Detta var alltså inte ett planerat studieupplägg. Här uppmättes effektiviteten till 90 procent.

"Jag tänker inte låtsas som att det inte är ett intressant resultat, för det är det verkligen – men jag förstår det definitivt inte och det tror jag inte att någon av oss gör", säger Mene Pangalos, forskningschef vid Astra Zeneca, enligt Dow Jones.

Doseringsfelet upptäcktes efter uppgifter om att deltagarna fått oväntat lite inflammation av vaccinsprutan. Då gjordes efterforskningar och doseringsfelet upptäcktes.

"Misstaget är faktiskt irrelevant. Hur man än tittar på datan – även om man bara tror på datan från fulldosering, så har vi ändå en effektivitet som möter kravet (50 procent) med ett vaccin som är över 60 procent effektivt", säger forskningschefen.

I måndags uppgav Oxford-forskarna att den högre effektiviteten i gruppen som bara fick en halv första dosa skulle kunna bero på att ett sådant upplägg eventuellt bättre speglar immunsystemets svar på viruset, men att mer undersökningar behöver göras.

Den kombinerade analysen från båda doseringskurer gav en effektivitetsgrad på 70 procent och AZD1222-vaccinet nådde det primära effektmåttet.

Tidigare preliminära resultat från andra konkurrerande vaccinkandidater har indikerat effektivitet på över 90 procent. Astra Zenecas vaccinkandidat anses dock ha en fördel i att den kan förvaras vid kylskåpstemperatur och inte kräver lika avancerade kylkedjor.

Johan Lind +46 8 5191 7954

Nyhetsbyrån Direkt


AstraZeneca - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -