NYA ZEELAND
CB ÅTERINFÖR BOLÅNERESTRIKTIONER FRÅN MARS (Direkt)

2020-11-25 05:34

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nya Zeelands centralbank (RBNZ) kommer att återinföra restriktioner för utlåningen för bostadsändamål från och med i mars, rapporterar Financial Times.

Beskedet kommer efter oro för att historiskt låga räntor är på väg att skapa en bostadsbubbla i landet. Nya Zeelands regering skrev nyligen ett brev till RBNZ-chefen om att centralbanken bör överväga "instabiliteten" i bostadspriserna vid beslut om penningpolitiken.

Bostadspriserna i landet har stigit närmare 20 procent de senaste tolv månaderna vilket har drivit upp medianpriset för ett hus i Auckland, landets folkrikaste stad, över 1 miljon nya zeeländska dollar (motsvarande knappt 6 miljoner kronor).

RBNZ-chefen Adrian Orr sade på onsdagen att banken kommer att återinföra det bolånetak som lättades i maj. Han noterade att sedan reglerna lättades har riskerna med bostadutlåningen ökat.

Orr tillade att RBNZ också vill restriktioner för utlåningen i förhållande till inkomst i verktygslådan för makrotillsyn, något som skulle kräva regeringens godkännande.

Adrian Orr sade också på onsdagen att de penningpolitiska stimulanserna kommer att fortsätta, och att han vill att RBNZ ska vara redo för att implementera en negativ styrränta om behovet skulle uppstå.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -