ECB
BANKER I EUROOMRÅDET KAN FÅ GE UTDELNING NÄSTA ÅR - FT (Direkt)

2020-11-25 06:29

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Bankerna i euroområdet kommer att tillåtas ge utdelningar igen från nästa år om de kan övertyga de reglerande myndigheterna att deras balansräkningar är tillräckligt starka för att klara de finansiella effekterna av coronaviruspandemin.

Det rapporterar Financial Times (FT) och hänvisar till en senior chef vid ECB.

ECB beordrade bankerna i euroområdet att stoppa alla utdelningar och aktieåterköp i mars, strax efter att pandemin kom till Europa. Sedan dess har sektorn argumenterad kraftfullt för att starkare banker ska tillåtas återstarta utdelningar i början av nästa år.

Yves Mersch, vice ordförande för ECB:s bankövervakning, sade till FT att han är orolig för att banker som gynnats av lättare kapitalkrav ska betala ut delar av kapitalet till aktieägarna, men han tror att det kommer att bli svårt att behålla utdelningsstoppet bortom slutet av året.

Han hänvisade till oklarhet om reglerna och hur de ska kunna upprätthållas samt till att andra länder, som Storbritannien och USA, kommer att låta bankerna återstarta utdelningarna.

Enligt Yves Merchs kommer beslutet avgöras av "konservatismen i bankernas interna modeller, på konservatismen i utdelningarna och en sund bild av bankens kapitalbana".

Han sade också att ECB kommer att vara "mycket konservativa" beträffande en ren återgång till de utdelningsnivåer som gällde före krisen, men "det betyder inte att vi i alla fall behöver behålla ett fullständigt förbud", något som skulle orsaka "legala oklarheter".

Yves Mersch noterade att bankerna gick in i pandemin med starkare kapitalnivåer än inför finanskrisen 2008, men han tillade att dt skulle vara "lite falskt eller överraskande" om bankerna skulle finansiera en utdelning till aktieägarna med de lättnader i kapitalreglerna som tillsynsmyndigheten gett i år. Lättnaderna uppgår, enligt Mersch, till tre till fyra gånger det belopp bankerna avsåg att dela ut i år.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -