Jupiter European Growth
-4,3% i oktober, nytt innehav inom bankdigitalisering (Direkt)

2020-11-24 14:14

Uppdragsartikel

STOCKHOLM (Fonder Direkt) Aktiefonden Jupiter European Growth tappade 4,3 procent i oktober, medan dess jämförelseindex (FTSE World Europe) föll 5,1 procent. Det innebär att fonden noterar -5,0 procent hittills under 2020, samtidigt som index noterar -16,6 procent. Siffrorna avser basvalutan euro.

Det framgår av en månadskommentar från förvaltarduon Mark Nichols och Mark Heslop, som konstaterar att fonden föll men klarade sig bättre än index.

Leveranskvartett som trotsade börsen

De bästa portföljbidragen under månaden kom från Edenred, Genus, Dechra Pharmaceuticals samt Pernod Ricard.

Edenreds tredje kvartalsrapport uppvisade en återgång till tillväxt som var betydligt högre än förväntningarna, vilket enligt förvaltarna visar på motståndskraften i detta medarbetarförmånsbolag. Bolaget erbjuder bland annat lösningar för lunchförmåner och friskvårdsbidrag till företag.

Bioteknikbolaget Genus gynnades av en fortsatt snabbt ökande grisstam i Kina, efter att densamma decimerades av den afrikanska svinfebern 2019, enligt kommentaren. Bolaget utvecklar och distribuerar bland annat grisgener.

Veterinärbolaget Dachra Pharmaceuticals presenterade en stark start på sitt räkenskapsår, som med marginal inleddes bättre än ledningens förväntningar, uppger förvaltarna.

Alkoholdryckeskoncernen Pernod Ricard rapporterade ett resultat som var bättre än väntat och imponerande givet pandemin, uppger förvaltarduon, som pekar på att stark försäljning i USA och Kina lyfte bolaget.

Guidning sänkte börsoperatören

De två huvudsakliga negativa avkastningsbidragen kom från Deutsche Boerse och Dassault Systemes.

"Deutsche Boerse-aktien föll omkring 16 procent under månaden efter att ledningen sa att den finansiella börsoperatören behöver se en ökad aktivitet i det fjärde kvartalet, om bolaget ska kunna möta den guidning som tidigare givits för helåret", skriver Mark Nichols och Mark Heslop.

Dassault Systemes sjönk med ett högt ensiffrigt tal, efter att bolagets tredje kvartalsrapport visade på lägre omsättning än väntat samtidigt som marginalerna dock var högre, framgår det. Förvaltarna meddelar att kortsiktiga teknologiinvesterare tenderar att vara mer känsliga för omsättning i närtid än för långsiktig kassaflödesgenerering – det senare något som långsiktiga investerare som förvaltarna själva tittar mer på.

Nytt innehav digitaliserar en banksektor under förändring

Mark Nichols och Mark Heslop avslöjar namnet på ett nytt innehav i fonden: Temenos. Företaget erbjuder mjukvarupaket till banksektorn, i form av lösningar för front-office, betalningar, administration och förmögenhetsförvaltning. I kundlistan finns majoriteten av världens 50 främsta banker.

"Traditionella kontorsbaserade banker genomgår en omfattande it-transformation för att kunna konkurrera i en digital värld, i takt med att ihållande låga räntor kväver räntenettot och tvingar fram allt fler kostnadsreduktioner. Liksom inom andra områden accelererar pandemin skiftet mot en större digitalisering", förklarar Mark Nichols och Mark Heslop.

Temenos uppges självt genomgå en förändring, då bolaget rör sig bort från en licensmodell mot en software-as-a-service-modell vilket innebär en viss kannibalisering av intäkterna på kort sikt, samt större investeringar i molnverksamhet. Förvaltarna menar dock att tillväxtutsikterna är så bra som de någonsin har varit, och är särskilt positiva till Temenos möjligheter i USA och regionen "Asia Pacific".

Tjänsten Fonder Direkt produceras av Nyhetsbyrån Direkts fondredaktion, som är frikopplad från Direkts övriga redaktion. Materialet kan vara finansierat och framtaget efter överenskommelse med extern part, vilket i förekommande fall markeras med "uppdragsartikel" under rubriken.

Fondredaktionen +46 8 5191 79 05 https://twitter.com/Fonder_Direkt

Fonder Direkt


Jupiter European Growt... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -