På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Kina
USA överväger nytt agerande mot Kina, plan att skapa en informell allians av västländer - WSJ (Finwire)

2020-11-23 15:06
Den nuvarande administrationen i USA överväger att trycka på för en hårdare linje och nytt agerande mot Kina. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till seniora tjänstemän från Trumpadministrationen.

Ett av dessa initiativ skulle vara skapandet av en informell allians av västländer som kan ge repressalier när Kina använder sin handelsmakt för att tvinga länder till underkastelse.

Planen för detta kom igång efter att Kina nyligen utsatt Australien för ekonomiska påtryckningar efter att landet uppmanat till en utredning om ursprunget av coronaviruset. Det slutade med att Kina satte restriktioner på kött, vin och korn från Australien.

De allierade nationerna skulle i fall, när Kina bojkottar ett lands exportprodukter, stödköpa varorna eller ge kompensation. Det skulle även kunna leda till gemensamma tariffer på Kina för den förlorade handeln.

Administrationen överväger även att bredda importförbud på varor från Kinas Xinjiang-region där det förkommer slavarbete.

Tim Hansson
tim.hansson@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
- -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -