EU
VARNAR ITALIEN, FRANKRIKE FÖR BUDGETRISKER PÅ SIKT (Direkt)

2020-11-18 12:16

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-kommissionen varnade på onsdagen Italien och Frankrike för risker med att deras budgetåtgärder under coronapandemin inte är tillfälliga. Riskerna är större för dem eftersom de redan har höga statsskulder.

Det framgick av kommissionens granskning av alla euroländers budgetplaner för 2021.

EU-ländernas finansministrar har enats om att suspendera budgetreglerna för i år och nästa år för att kunna parera skadan som pandemin orsakar ekonomin.

"För Italien och Frankrike, med tanke på sina höga skulder, är det särskilt viktigt att den långsiktiga finansiella stabiliteten bevaras", sade kommissionens vice ordförande för ekonomi Valdis Dombrovskis vid en presskonferens.

Sammantaget godkände kommissionen de 19 euroländernas budgetplaner.

Men för Italien, Frankrike, Litauen och Slovakien är vissa åtgärder inte tillfälliga under pandemin, som avsikten var. Alternativt ska permanenta åtgärder kompenseras med neddragningar på annat håll.

Likaså varnade kommissionen att länder med hög skuld särskilt måste värna om uthålliga statsfinanser på medellång sikt. Kommissionen pekade ut Italien, Frankrike, Grekland, Belgien, Portugal och Spanien i den kategorin.

Beträffande återhämtningspaketet på 750 miljarder euro uppmanade Valdis Dombrovskis EU-länderna till ett snabbt beslut.

I måndags lade Polen och Ungern in sina veton mot återhämtningspaketet eftersom de ogillar att länder som får EU-stöd måste uppfylla krav på att följa rättsstatsprinciper.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -