EU-TOPPMÖTE
INRE MARKNADEN MÅSTE VARA ÖPPEN TROTS CORONAVÅG (Direkt)

2020-10-30 05:34

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU-ledarna enades på torsdagskvällen om att inre marknaden måste hållas öppen under coronapandemins andra våg.

"Alla ledare sa att vi måste göra allt för att hålla inre marknaden stark och hålla igång flödet i leveranskedjorna", sade EU-toppmötets ordförande Charles Michel vid en presskonferens efter mötet.

Han kallade till det extra videotoppmötet mot bakgrund av det snabbt förvärrade smittläget och nya restriktioner i de flesta länder.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade vid samma presskonferens att EU-länderna har lärt sig läxan från första coronavågen i våras, då gränser stängdes.

Nu är restriktionerna mer avgränsade.

EU-ledarna gav ett stort stöd för att fortsätta med "gröna snabbspår" för godstrafik vid gränsövergångar. Liknande snabbspår ska införas för trafik i luft och på vatten och järnväg, sade hon.

Under mötet sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel att det är viktigt att gränserna förblir öppna, att ekonomin fungerar och att EU-länderna samarbetar i kampen mot corona, enligt tyska talespersoner på Twitter.

EU-ledarna enades också om att stärka samarbetet inom testning, smittspårning och vaccinering.

Charles Michel uppmanade alla EU-länder att underlätta smittspårning inom EU via en gemensam plattform.

Tjugotvå EU-länder har tagit fram en spårningsapp eller håller på. (Sverige gör det inte.) Målet är att länka samman apparna.

Inom testning ska EU-länderna lämna in nationella strategier till kommissionen till mitten av november. Det gäller främst nya snabba antigen-tester.

Kommissionen vill också ha in nationella vaccineringsplaner från varje land inför de kommande kampanjerna.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -