SWEDISH MATCH
GÅR EJ UTESLUTA FLER SMAKFÖRBUD USA FÖR ZYN - VD (Direkt)

2020-10-27 12:57

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det går inte att utesluta att fler amerikanska delstater förbjuder smaker på tobaks- och nikotinprodukter, däribland Swedish Match Zyn. Men tidiga erfarenheter från Massachusetts, som infört ett förbud, pekar mot att en väsentlig del av bortfallet från smaksatta Zyn-produkter kompenseras av icke smaksatta Zyn Chill och Zyn Smooth. Dessutom skulle en av de större konkurrenterna missgynnas av ett förbud då denna inte har några icke smaksatta produkter på marknaden.

Så summerar Swedish Match vd Lars Dahlgren smakförbudsfrågan i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

På sensommaren beslutade Kalifornien att förbjuda smaksatta tobaks- och nikotinprodukter, ett förbud som träder i kraft vid årsskiftet. Av Swedish Match totala Zyn-försäljning i USA står enligt vd:n delstaten Kalifornien för "mindre än 10 procent".

"Som jag förstår det så finns det en del initiativ som pågår för att se om man på demokratisk väg kan ifrågasätta smakförbudet. Men det är ju beslutat så mycket talar för ett förbud i januari", säger Lars Dahlgren.

Zyn finns i totalt 16 olika smaker i USA, även om alla dessa varianter ännu inte finns ute i butikshyllorna. Av dessa klassas två som icke smaksatta och faller därmed inte under ett förbud, Zyn Chill och Zyn Smooth.

Kalifornien är dock inte först ut, men det är det hittills största geografiska område som infört ett smakförbud. Liknande regleringar har tidigare kommit bland annat i delstaten Massachusetts och där säljer Swedish Match nu enbart Zyn Chill och Zyn Smooth.

Hur har Chill och Smooth kompenserat för bortfallet av de smaksatta Zyn-varianterna?

"I Massachusetts, baserat på leveranser till handeln, fortsätter det att se bra ut. Vi har sett en hög utbytesfaktor och vi är försiktigt optimistiska. En väsentlig del av bortfallet ser ut att kompenseras av Zyn Chill och Zyn Smooth", säger Lars Dahlgren.

Utöver Massachusetts, och det stundande förbudet i Kalifornien, finns det även vissa geografiska områden och/eller städer i USA som infört ett smakförbud.

Hur bedömer du risken för att fler smakförbud införs?

"Vi har inga nya statliga initiativ och väldigt få, om några, lokala initiativ under det tredje kvartalet. Om det beror på ett vakuum inför presidentvalet eller inte återstår att se", säger Lars Dahlgren och fortsätter:

"Vi kan inte utesluta att det införs smakförbud i fler delstater. Jag skulle till och med säga att det snarare förefaller vara sannolikt i några enstaka stater. Det finns samtidigt många stora delstater där det förefaller vara osannolikt och det som betyder mest i slutändan är om det skulle bli någon typ av federal reglering likt den som diskuteras för cigarrer. Men vi tror det är av stor vikt vad FDA kommer fram till här och FDA har godkänt våra olika ansökningar för Generalsnus med smakerna Mint och Wintergreen som också är de stora smakerna för Zyn".

Swedish Match var tidigt ur startblocket med sitt Zyn som vid utgången av det tredje kvartalet fanns i cirka 95.000 försäljningsställen i USA. Men aktiviteten är hög hos konkurrenterna där British American Tobaccos (BAT) tobaksfria nikotinsnus Velo fans i cirka 98.000 försäljningsställen vid utgången av det andra kvartalet och Altrias tobaksfria nikotinprodukt On i drygt 30.000.

Precis som för Zyn finns On i icke smaksatta varianter. Däremot har BAT ingen icke smaksatt Velo i sitt sortiment och givet FDA:s regelverk för nya produkter kan det komma att dröja flera år innan en sådan variant godkänns.

Mats Torgander +46 8 5191 7915

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -