VIRUS
RISK FÖR EXPONENTIELL SMITTSPRIDNING I USA – FD FDA-CHEF (Direkt)

2020-10-26 16:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA är just nu på en brytpunkt avseende viruset covid-19 där landet kan vara på väg att välta in i ett scenario med exponentiellt ökande smittspridning och "den tuffaste fasen" av hela pandemin, varnade Scott Minerd den före detta chefen över läkemedelsverket FDA, i en intervju med CNBC på måndagen.

De amerikanska siffrorna för nya konstaterat smittade i covid-19 har nått nya rekordhöjder de senaste dagarna, med endagsrekordet på 84.000 på fredagen och något färre på lördagen. Trots att just dessa siffror är lömska att tolka givet att testkapaciteten utökats, är siffrorna för antalet sjukhusinlagda illavarslande, menar Scott Minerd.

Ett dussin stater nådde samtidigt med rekordnoteringen på fredagen också rekordhöga nivåer intagna för vård.

"Vi kommer troligtvis se en väldigt tät epidemi. Jag tror vi just nu är på väg in i vad som kommer bli en exponentiell spridning i delar av landet", sade Scott Gottlieb till CNBC-programmet Squawk Box.

Det finns fortfarande en liten möjlighet att vända trenden och undvika storskaliga nedstängningar i landet, enligt den förre FDA-chefen vars utlåtanden om pandemin ofta lyfts fram sedan starten i våras. Däremot kommer det krävas strikta lokala "lock-downs", menar han.

"Om vi vidtar aggressiva riktade åtgärdssteg på en gång kan vi eventuellt undvika ett värre scenario", sade han.

Samtidigt pekar han på att det finns en ovilja till ytterligare nedstängningsorder i befolkningen som är svår att tass med.

"Jag vet att folk är urless. Det här har redan varit väldigt kämpigt för många familjer, individer och företagare, men nu har vi två-tre månader av en akut fas i den här pandemin som vi måste ta oss igenom. Det är mest troligt den tuffaste fasen vi kommer behöva uppleva i detta", sade Scott Minerd.

De för närvarande mest intensiva covid-19-utbrotten i USA äger för närvarande rum i mellanvästern, i delstater som South- och North Dakota samt Wisconsin.

"Andra stater kommer komma ikapp. Många är redan i inledningsskedet, men det kommer bli en diffus utveckling över hela landet och många regioner kommer få väldigt höga nivåer av smittade. Det är så här det ser ut och det är därför vi kommer behöva ta oss igenom några smärtsamma månader nu", avslutade den förre FDA-chefen.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -