JAPAN
SUGA LOVAR KOLDIOXIDNEUTRALITET TILL ÅR 2050 - FT (Direkt)

2020-10-26 10:50

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Japan ska vara koldioxidneutralt år 2050, vilket kommer att kräva en stor omställning av landets energipolitik.

Det sade landets nye premiärminister Yoshihide Suga i ett tal inför parlamentet, skriver Financial Times.

Yoshihide Sugas uttalande matchar det mål som har satts upp av EU och överträffar Kinas utfästelser om koldioxidneutralitet till 2060, och anses även sätta press på Sydkorea att följa efter.

Japans har arbetat med att minska sitt stora beroende av fossila bränslen sedan kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011. Yoshihide Suga tog i sitt tal inte upp några specifika åtgärder, vilket väckte frågor om hur landets ska klara av att leva upp till sitt mål.

"Aggressiva åtgärder för att tackla klimatförändringarna kan omvandla vår industriella struktur och vår ekonomi. Vi behöver förändra vårt sätt att tänka till att de (sänkta koldioxidutsläpp) som en stor tillväxtkälla", sade han.

Japans energikonsumtion byggde år 2010 till 81 procent på fossila bränslen, en andel som 2017 ökat till 87 procent sedan de flesta av landet kärnreaktorer hållits avstängda efter Fukushima. Enligt Yoshihide Suga kan "nästa generations solpaneler" och "koldioxidåtervinning" göra en stor skillnad, och han lovade att regeringen ska hjälpa till genom digitalt stöd och förändrade regelverk.

David Djuphammar +46 8 5191 7913

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -